Ta ett helhetsgrepp om ditt sparande
Som egenföretagare kan du välja mellan flera olika sätt att spara till din pension. Du kan själv bestämma hur mycket som ska sättas av till din tjänstepension, om du vill samla dina pensioner och få möjlighet till lägre avgift eller om du vill behålla ditt sparkapital i ditt företag för större flexibilitet.
Båda strategierna har sina fördelar. Dina personliga prioriteringar styr vilket alternativ du bör välja. Du kan kombinera de två strategierna på ett sätt som passar dina förutsättningar och ger en risknivå du är bekväm med.
Få personlig analys
Som bolagsägare erbjuder vi dig förstklassig och kostnadsfri rådgivning av våra licensierade företagsrådgivare där du får en nulägesanalys och hjälp med att hitta rätt lösningar.
- Framtidsplanering baserad på dina mål
- Råd om uttagsstrategier och hur du kan använda bolaget.
- Rekommendationer om sparande och försäkringar.
Bygg tryggare framtid med smarta tillval
Grunden i alla tjänstepensionslösningar är så klart alltid sparandet till pensionen. Förutom det finns det försäkringar som du kan välja till och som ser till att du får snabb vård om du blir sjuk och som tryggar dina nära och kära. Här nedan hittar du de vanligaste försäkringarna och trygghetsmomenten som våra kunder väljer.
Licensierad rådgivning
Hos oss är råden alltid nära. Du är alltd välkommen att bolla pension, utdelning eller till exempel lön.
Noga utvalda fonder till låga avgifter
Hundra procent av våra fonder granskas utifrån sociala och miljömässiga faktorer. Välj fonder själv eller få hjälp, genom vår entrélösning.
Spara tid med enkel administration
Förenkla vardagen får både dig och dina anställda med våra digitala verktyg.
Anmäl dig till våra företagsnyhetsbrev!
Representerar du ett företag och vill hålla dig uppdaterad om pension & försäkring? Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev! Få inspiration, guider, tips och inbjudningar till event – kostnadsfritt direkt till din inkorg.
Grundaren lever det tuffa startuplivet – satsar ändå på tjänstepension
Eva Vati tänker och prioriterar inte som en typisk startup. Hon har valt att satsa på tjänstepension åt sig själv och sina anställda
– Jag vill bygga ett hållbart bolag och hållbara bolag bygger framtiden, säger Eva Vati, grundare och vd för VATI of Sweden.
Vanliga frågor och svar
-
En allmän rekommendation är att spara 4,5-6 procent av din inkomst eller överskott till pension, för att matcha vad de flesta anställda med kollektivavtal får.
Men för dig som är företagare är svaret ofta mer komplicerat än så. Många företagare tar inte ut en marknadsmässig lön. Kanske klarar företagets ekonomi inte mer än en blygsam lön, eller så prioriterar man att investera i att bygga upp verksamheten.
Dessutom är ju utdelning lägre beskattat än lön, så även om ditt företag är etablerat och lönsamt är det långt ifrån säkert att du tar ut en lön i nivå med vad du skulle kunna få i lön som anställd.
Vårt råd går ut på att du ska göra en prognos över hur mycket pengar du vill ha att leva för när du slutar arbeta och sedan tittar på hur mycket du behöver spara för att nå det målet.
I den här filmen förklarar pensionsexperten Oscar Isvén Backlund hur du kan räkna.
Se filmen med Oscar här! -
En pensionsförsäkring är ett sätt att spara till din pension som gör att du kan göra skatteavdrag för dina inbetalningar upp till ett visst belopp.
Utan tjänstepension eller privat pensionssparande finns det risk att du som egenföretagare får lägre pension än den du tänkt dig. Dessutom ger en bra pensionsförsäkring skydd om du skulle bli långvarigt sjuk. Det är bra att känna till för dig som fortfarande saknar tjänstepension.
Du kan välja hur du vill placera dina pengar i olika fonder eller i en traditionell försäkring som garnaterar ett visst belopp i pension, och du kan också lägga till försäkringsskydd som ger ekonomisk trygghet vid sjukdom eller dödsfall.
-
Det finns många pensionsbolag att välja mellan. Du kan jämföra avgifter och avkastning och ta reda på vilka adminsitrativa tjänster som erbjuds innan du fattar ett beslut. Ingen vill lägga onödig tid på att hantera papper varje månad, så se till att det är enkelt att administrera din nya tjänstepension.
Du kan också kontakta en pensionsrådgivare för vägledning och råd.
-
En pensionsförsäkring är en särskild form av sparande som gör det möjligt för dig att göra avdrag för dina inbetalningar, men också begränsar din tillgång till dina pengar tills du når en viss ålder.
Ett ISK, Investeringssparkonto är en mer flexibel form av sparande som inte ger dig avdrag, men låter dig ta ut dina pengar när som helst.
Dock måste du betala en årlig schablonskatt på ditt ISK, oavsett din faktiska avkastning.
-
Premien för tjänstepensionssparande är avdragsgill för företaget.
För dig som företagare gäller att avdraget får vara upp till 35% av din lön, men högst 10 prisbasbelopp, det vill säga 573 000 kronor (2024).
-
Skatten på pensionspremien kallas för särskild löneskatt och ligger på 24,26%.
Jämför det med arbetsgivaravgiften på löneutbetalningar som ligger på 31,42% (2024).
Du som privatperson betalar ingen skatt förrän du börjar ta ut din tjänstepension.
-
Du kan ändra dina pensionsplaceringar när som helst. Du kan byta mellan olika fonder och ändra risknivån på din portfölj.
Om du vill vara aktiv bör du se över dina pensionsplaceringar då och då och anpassa dem efter dina mål. Du som inte gör något aktivt val stannar kvar i vad som kallas för "ickevalsalternativet" eller "entrélösningen" hos pensionsbolaget. Därmed investeras tjänstepensionen automatiskt i den lösning som pensionsbolaget har satt ihop.
Hos SPP hamnar du som fondsparare utan kollektivavtal i vår SparaSäkra – en fossilfri och smart lösning som har anpassad risknivå efter dig och din ålder.
-
Om du har valt SPP som din pensionsleverantör kan du få hjälp med allt som rör tjänstepensionen och att lyfta förmånen om du har anställda.
Vår tjänst pensionskartan ger dig översikt över företagets försäkringar hos SPP.
Er Hållbarhetskarta ger dig viktig hållbarhetsdata.
Du får nyheter, tips och påminnelser via mail
Och du har alltid tillgång till personlig service via telefon, mail och chat.