Dags att bli en revanschsparare!

Livet händer och det finns mycket att tänka på som inte handlar om pension. Känner du stress över att du inte tagit tag i sparandet?

Goda nyheter – det är sällan försent.

Nu är det dags att ta revansch på framtidslönen!

Tips för en bättre pension

Med ett tydligt mål blir det enklare att hitta motivationen och hålla fast vid din sparplan. Fundera på hur du vill leva som pensionär. Vill du resa, umgås med nära och kära eller ägna dig åt din hobby? Behöver du inspiration? Testa vår drömgenerator för att få en bild av hur din framtid kan se ut.


Med målet på plats är det dags att skapa dig en överblick. På minpension.se kan du logga in för att se hur mycket pensionspengar du hittills tjänat in. Du kan både se din allmänna pension från staten och den tjänstepension som du fått från olika arbetsgivare.

Räcker pensionen? På minpension.se kan du även göra en pensionsprognos för att ta reda på hur stor din framtida inkomst förväntas bli. Hur mycket är det som saknas för att du ska ha möjlighet att förverkliga din dröm? Ta reda på hur mycket du behöver spara för att nå ditt mål.

 

4. Skapa en budget

Tiden är nu att agera för ditt framtida liv. Reflektera över din livsstil, granska dina utgifter och fatta smartare beslut för din plånbok. Automatisera ditt sparande och sätt regelbundet undan pengar för att förbättra din framtida inkomst.

Sikta på att leva på 85% av din lön och spara 15%. Kom ihåg att varje steg mot bättre sparande är ett steg mot en ljusare ekonomisk framtid. 

9 av 10 har tjänstepension

Grattis till dig med tjänstepension! Pensionen som din arbetsgivare betalar in utgör en viktig del av den totala pensionen. 

5. Börja påverka

Du började med målet och gjorde sedan en pensionsprognos för att ta reda på hur mycket du behöver spara. Nu är det dags att sätta igång!

  • Starta ett sparande
    Det finns flera bra sparformer som passar för sparande på fem år eller mer.
  • Samla din pension
    Det kan ge dig möjlighet att sänka dina avgifter samtidigt som du får bättre överblick.
  • Överväg att jobba längre
    Jobbar du ett år extra efter 66 kan det ge dig med en snittlön mellan 1 300 kronor och 2 000 kronor mer i pension varje månad, hela livet ut.


Det finns fler saker du kan göra för att få koll på din pension

Har du familj? Efterlevandeskydd är ett samlingsnamn för olika skydd som är kopplade till pensionen. Din familjesituation påverkar vilket skydd du behöver. Säkerställ att du har skydd som är anpassade efter din situation idag.

Vi lever allt längre och är friskare högre upp i åldrarna. Planera därför för ett långt och aktivt liv. På minpension.se kan du använda dig av verktyget uttagsplaneraren för att ta reda på hur olika val för utbetalningen påverkar din framtida inkomst.

Fundera på om du vill ta ut dina pengar under en kort eller lång period. 

Tjänstepensionen går normalt att ta ut livsvarigt, så länge du lever, eller under 5,10,15 eller 20 år. I villkoren för din pension kan du läsa vad som gäller för dig. Bra att tänka på är att vissa val inte går att ändra i efterhand.

 

Du betalar skatt på pension precis som på din lön. Hur mycket skatt som dras vid pensionsutbetalningen beror på hur din situation ser ut. Skatteverket har en bra räknesnurra som du kan använda för att räkna ut hur skatten blir för just dig. Generellt ser det ut så här:

  • När det gäller den allmänna pensionen drar Pensionsmyndigheten kommunalskatten, alltså den skatt som gäller för din kommun.

  • När det gäller tjänstepensionen drar pensionsbolaget eller pensionsbolagen skatten. De flesta pensionsbolag, inklusive vi på SPP, drar automatisk 30 procent vid utbetalning. 

  • När det gäller privat pensionssparande i kapitalförsäkring eller ISK så behöver du inte betala någon extra skatt vid utbetalning. Du har redan skattat för pengarna genom den årliga schablonskatten.

 

Bli en jobbonär!

Att fortsätta jobba samtidigt som du tar ut pension kan bli en riktigt lönsam affär! Det kan också ge dig en smidig övergång till pensionärslivet. Den allmänna pensionen kan tas ut till 25, 50, 75 eller 100%. För tjänstepensionen gäller lite olika regler, kolla med ditt pensionsbolag. 

9. Planera med din partner

Lever du tillsammans med någon? I så fall är det bra att fundera på hur ni kan göra för att optimera er gemensamma ekonomi och pensionsuttagen. Om ni går i pension vid olika tidpunkter kan ni dra nytta av att en av er fortfarande får lön.

Har din partner en högre lön? Kan det finnas anledning för hen att starta ett kompenserande sparande till dig? Ibland kan det uppstå skillnader i ekonomin till exempel om en person gått ner i arbetstid för att ta hand om hem och familj.

Bestäm upplägget på utbetalningen

Kapitalförsäkring är en sparform som kan passa dig om du vill ha möjlighet att själv styra över dina utbetalningar. Du kan till exempel välja att få pengarna utbetalda varje månad som ett tillskott till din övriga pension.   

 

Vanliga frågor

  • Det finns olika regler som gäller för uttag av pension.

    Det här gäller för din allmänna pension

    • Om du är född 1960 kan du börja ta ut din pension vid 62 års ålder.
    • Om du är född 1961 eller 1962 kan du börja ta ut pensionen vid 63 års ålder.
    • För de födda mellan 1963 och 1969 är tidigast åldern för uttag 64 år.

     Mer information om vad som gäller kring din allmänna pension hittar du hos pensionsmyndigheten.se

    Det här gäller för tjänstepensionen

    Det kan variera lite beroende på vilket pensionsbolag du sparar hos. Vanligtvis brukar du ha möjlighet att ta ut pensionen från 55 år. Det gäller också de flesta avtal hos oss på SPP.  Kontakta oss eller bolaget du sparar hos om du funderar över vad som gäller för dig. Du kan också hitta informationen i villkoren. 

    Det här gäller för ditt egna pensionssparande

    Olika regler gäller för när du kan börja ta ut dina pengar. Kontakta din bank eller ditt pensionsbolag om du vill veta mer om vad som gäller för din lösning.

     

  • Här är några tips för dig som vill ta ut din pension tidigare:

    1. Överväg för- och nackdelar. Kom ihåg att ju tidigare du tar ut pensionen, desto lägre blir den. Ett alternativ kanske kan vara deltidspension?

    2.  Ta reda på om pengarna kommer räcka. Logga in på minpension.se för att göra en pensionsprognos. Där kan du också se vilka pensionsbolag som har hand om dina tjänstepensioner. Fundera på om du vill samla din pension hos ett bolag för att underlätta hanteringen av utbetalningen.

    3. Planera dina pensionsuttag. På så vis kan du se till att du får en jämn pensionsinkomst resten av livet. Tänk också på att skatten kan påverkas av hur du tar ut pensionen. Du kan ta hjälp av verktyget uttagsplaneraren för att se hur olika val påverkar din pension. 

    Känner du dig trygg med att du har förutsättningarna på plats för att gå i pension tidigare? Grattis! Kontakta ditt tjänstepensionsbolag för att börja ta ut tjänstepensionen. Din allmänna pension kan du börja ta ut genom att logga in på Pensionsmyndigheten och skicka in din ansökan.

  • Ett års extra arbete efter pensionsåldern kan ge dig tusenlappar mer i pension. Det beror bland annat på att du får betala lägre skatt. Läs mer hos Pensionsmyndigheten.