Hållbarhetsrelaterade uppgifter

Här kan du ta del av de hållbarhetsuppgifter som enligt EU-lag ska redovisas för att öka transparens och jämförbarhet. Här finns även rapporter över koldioxidavtryck och exkluderade bolag i intern förvaltning samt annan hållbarhetsdokumentation.

Disclosureförordningen, vad är det?

För att öka andelen hållbara investeringar, främja långsiktighet och göra det tydligare vad som faktiskt är hållbart eller inte har EU lanserat en handlingsplan för hållbara finanser. En del i detta är EUs "disclosureförordning", eller "EU:s förordning om hållbarhetsrelaterade upplysningar" som den heter på svenska. Den säger att vi som företag i finansbranschen måste vara transparenta med hur vi hanterar hållbarhetsrisker och negativa konsekvenser på hållbarhet.

Eftersom alla finansmarknadsaktörer i EU måste redovisa samma uppgifter blir det lättare för dig som kund att kunna jämföra finansiella produkter och företag. Regelverket säger att vi ska redovisa vår policy för integrering av hållbarhetsrisker, hur vi hanterar negativa konsekvenser på hållbarhet i investeringar och hur vår ersättningspolicy är i linje med policyn för hållbarhetsrisker. Dessutom ska man redovisa information om finansiella produkter som har hållbarhet som mål med investeringarna eller som främjar hållbarhet. Det blir lätt ett väldigt tekniskt språk när man pratar om hållbara investeringar och disclosureförordningen, så om du har några frågor är du välkommen att kontakta oss via kundservice.

Finansiella produkter

Investeringar i företag eller projekt som bidrar till antingen ett miljömässigt eller ett socialt hållbart mål. Det kan vara företag som producerar förnybar energi eller har tjänster som bidrar till ökad jämställdhet. Bolagen man investerar i får inte heller skada något hållbarhetsmål.​ 

Information om vilka fonder som tillhör denna kategori återfinns i fondlistan under rubriken SFDR (Hållbarhetsambition) med siffran 9, då dessa följer den 9e artikeln i disclosureförordningen. Notera att fondförvaltaren själv kategoriserar sin produkt, och att det handlar om investeringsstrategin i fonden. 

Det kan vara en fond som har hållbarhetskrav, som att till exempel undvika fossila bolag, men hela investeringen fokuserar inte på hållbarhet. En viss andel av produkten kan vara dedikerad till att göra hållbara investeringar.

Information om vilka fonder som tillhör denna kategori återfinns i fondlistan under rubriken SFDR (Hållbarhetsambition) med siffran 8, då dessa följer den 8e artikeln i disclosureförordningen. Notera att fondförvaltaren själv kategoriserar sin produkt, och att det handlar om investeringsstrategin i fonden. 

Till denna kategori hör även traditionell försäkring. 

Hit hör även vår tjänstepension, privat och företagsägd kapitalförsäkring samt privat pensionsförsäkring eftersom att det finns flertalet underliggande investeringsalternativ (fonder och traditionell försäkring) som tillhör denna kategori, eller som har hållbarhet som mål. Det förutsätter dock att du som kund väljer minst ett av dessa underliggande alternativ för att din produkt ska hamna i den här kategorin. 

 

 

Detta är en bred "övrigt"-kategori. De måste ändå följa artikel 6 i disclosureförordningen, och redogöra för sin policy för att hantera hållbarhetsrisker. Vissa av dessa fonder integrerar hållbarhetsrisker i sina investeringar, andra inte. Information om vilka fonder som tillhör denna kategori återfinns i fondlistan under rubriken SFDR (Hållbarhetsambition) med siffran 6.

Dokumentation - EUs Disclosureförordning

  • Hållbarhetsrisk betyder en risk att avkastningen på våra investeringar påverkas negativt av hållbarhetsfaktorer, som till exempel om klimatförändringar gör att det blir fler översvämningar i ett område där ett bolag vi har investerat i har sina fabriker.

    I vår policy kan du se hur vi tar hänsyn till hållbarhetsrisker i vår verksamhet. 

    Se vår policy om hållbarhetsrisker

  • Bolagen vi investerar i kan ha negativ påverkan på miljömässig eller social hållbarhet i världen, till exempel genom att ha höga koldioxidutsläpp eller ge kvinnor och män olika förutsättningar. ​ ​

    I vår redogörelse kan du se hur vi tar hänsyn och försöker undvika negativ påverkan på hållbarhet. 

    Dokumentation i linje med artikel 4.1a, 4.2 och 4.5 i Disclosureförordningen.

    Redogörelse för negativa konsekvenser för hållbarhet

  • Enligt disclosureförordningen ska vi även redovisa hur vår ersättningspolicy avspeglar hur vi arbetar med hållbarhetsrisker. Då vi inte har en rörlig ersättningsmodell tar vi inte särskilt hänsyn till detta, men löneutvecklingen baseras bland annat på våra anställdas bidrag till SPP och där är hållbarhet en viktigt del. Läs mer om hur hållbarhet är en del av vår ersättningspolicy nedan.
     
    Övergripande principer för ekonomisk ersättning - se under rubrik Ersättningspolicy

  • Förköpsinformation tjänstepension, privat och företagsägd kapitalförsäkring och privat pensionsförsäkring.

    Förköpsinformation Traditionell försäkring

    Förköpsinformation Kapitalförsäkring

    Förköpsinformationför fonder finns i fondlistan om du klickar på respektive fond och går till fliken "Faktablad"

    I själva fondlistan under fliken "Hållbarhet" finns även information om vilken nivå av hållbarhet som fonden tillhör. Du kan sortera efter nivå för att få en överblick över andelen som tillhör vilken nivå. Under fliken "Risk och rating" finns ett mått på hållbarhetsrisken.