Väljer bort bolag
Att exkludera bolag från investeringar är ett sätt att undvika hållbarhetsrisker och oetiska eller ohållbara investeringar. Alla fonder i vår fondlista märkta med SPP och Storebrand följer våra exkluderingskriterier, både de normbaserade och de produktbaserade. Det innebär att våra förvaltare inte får investera i bolag som bryter mot de kriterierna. En lista över dessa bolag publiceras kvartalsvis.
Exkluderade bolag
-
SPP sammanställer varje kvartal en lista över de bolag som är exkluderade i samtliga SPP- och Storebrandmärkta fonder i vårt utbud samt i noterade innehav i traditionell försäkring. Här kan du se hur många bolag som är exkluderade på respektive kriterium och vilka de är.
Du kan även se hur många stater vi ej köper statdsobligationer från samt vilka bolag som finns på SPPs observationslista. Där ligger bolag som vi anser att vi behöver följa upp särskilt noggrant och se tydliga förbättringar från för att inte behöva utesluta i framtiden. På obesrvationslistan kan man vara i tre år. Om konkreta förbättringar sker varje år inkluderas det igen, annars utesluts det.
Väljer in bolag
Vi har som mål att kontinuerligt öka investeringarna i bolag som bidrar till en hållbar utveckling och till att FNs 17 hållbarhetsmål uppnås. Vi kallar de bolagen för lösningsbolag. Lösningsbolagen hittar vi inom sektorer som förnybar energi, smarta städer, cirkulär ekonomi, vattenförsörjning, hälsa och sjukvård, digitala och finansiella tjänster, och matproduktion.
Vi påverkar bolag aktivt
Vår erfarenhet är att det ger resultat att aktivt påverka bolagen i en hållbar riktning. Det gör vi med hjälp av vår position som ägare i bolag och genom att samarbeta med andra investerare, så att vi gemensamt kan påverka bolagen i rätt riktning. Genom att föra en dialog med bolagen utmanar vi dem att anta en mer aktiv hållning och integrera hållbarhet i sina affärsstrategier.
Bra att veta
ESG
Med hållbarhet menar SPP faktorer som handlar om miljö, sociala frågor och affärsetik. Det kallas ofta ESG-faktorer (environment, social and governance).
Agenda 2030
FNs 17 hållbarhetsmål kallas ofta för SDG:er (sustainable development goals) och de stakar vilka hållbarhetsutmaningar världen behöver lösa. Världens länder har förbundit sig att jobba för att uppnå dessa fram till 2030. Detta kallas Agenda 2030.
Hållbarhetsrelaterade uppgifter
För att motverka felaktiga eller överdrivna hållbarhetspåståenden och öka jämförbarheten mellan investeringar finns enligt EU-lag krav på transparens och dokumentation kopplat till hållbarhet. Se den lagstadgade informationen här.
Tre nivåer av hållbarhetsambition
Enligt lag i EU delas fonder upp i tre kategorier. Fonder som 1) har hållbarhet som mål, 2) främjar hållbarhetsfaktorer men inte har det som mål och 3) övriga. Mer information finns i vårt hållbarhetsbibliotek och i vår fondlista och i fondernas prospekt.