Den 23 december (dagen före julafton) och under mellandagarna stänger vår kundservice klockan 16.00. Läs mer.

Vad får arbetsgivaren betala? Sparande, avgifter och trygghetsförsäkringar

Arbetare i reflexvästar i en lagerlokal, samtalar och samarbetar. En person i rullstol diskuterar med två kollegor

Som arbetsgivare är det viktigt att ha koll på kostnaderna kopplade till tjänstepensionen för dina anställda. Tjänstepension är en betydande förmån som inte bara stärker ditt erbjudande som arbetsgivare, utan också spelar en stor roll för medarbetarnas ekonomiska trygghet när de går i pension. Men vad är det egentligen du som arbetsgivare betalar för? Här går vi igenom de tre huvudsakliga komponenterna: pensionssparandet, avgifter och trygghetsförsäkringar.

Introduktion

Låt oss först vara tydliga med något viktigt: vad arbetsgivaren betalar för kan se olika ut beroende på pensionslösning, om ni går via en försäkringsförmedlare, om ni har kollektivavtal, storlek på ert företag och en rad andra faktorer. Den här texten är ett försök att belysa några av de olika kostnader som finns kring tjänstepensionen.

Sparande till tjänstepension

Den största delen av det du som arbetsgivare betalar för tjänstepension går till själva pensionssparandet. Vanligtvis baseras denna kostnad på den anställdas lön och styrs av de pensionsavtal som gäller inom din bransch, ofta genom kollektivavtal.

För de flesta anställda med kollektivavtal betalar arbetsgivaren en procentsats av den anställdas lön, exempelvis:

  • 4,5 procent av lönen upp till 7,5 inkomstbasbelopp (571 500 kr år 2024. Inkomstbasbeloppet beslutas årligen).
  • 30 procent av lönen över denna gräns (upp till ett maxtak på 30 inkomstbasbelopp, 2 286 000 kr år 2024).

Det är viktigt att notera att tjänstepensionen inte bara gäller fasta löner, utan även bonusar och andra förmåner som inkluderas i den anställdes pensionsgrundande lön. För arbetsgivaren innebär detta en tydlig koppling mellan lönenivåer och de pensionskostnader som följer.

Avgifter och kostnader kopplade till tjänstepension

Utöver pensionssparandet tillkommer olika avgifter som arbetsgivaren behöver känna till. Dessa kan variera beroende på vilka pensionslösningar du väljer. Vanligtvis är avgifterna uppdelade i två kategorier:

  • Särskild löneskatt – För pensionskostnader betalar företaget en särskild löneskatt på 24,26 procent. Det är alltså billigare att betala in till tjänstepensionen än vad det skulle vara att betala ut samma summa som lön.
  • Kapitalavgifter – Det här kostnaden hamnar inte på arbetsgivaren, men är ändå bra att känna till när ni jämför pensionsleverantörer. För ni vill ju såklart också erbjuda en lösning som ger era anställda en så hög pension som möjligt i slutändan, och då spelar avgifterna stor roll. Ett pensionsföretag kan ta ut en eller flera av dessa avgifter: kapitalavgift, premieavgift, fast årlig avgift, kapitalförvaltningskostnader (på traditionell förvaltning) och fondavgifter (på fondförvaltning). Dessa tas ofta ut som en procentandel av kapitalet och påverkar därför hur mycket som faktiskt blir kvar till den anställde när det är dags att gå i pension. Som arbetsgivare kan du vara transparent med dina medarbetare kring vilka avgifter som påverkar deras tjänstepensionssparande.

Försäkringar kopplade till tjänstepension

En annan viktig del av tjänstepensionen är de försäkringar som ofta ingår. Som arbetsgivare betalar du inte bara för pensionssparandet, utan även för olika typer av skydd för den anställde, till exempel:

  • Återbetalningsskydd – En försäkring som säkerställer att den anställdes familj får ersättning om personen skulle avlida innan pension. Detta kostar ingenting och är valfritt för den anställde. Om de väljer bort återbetalningsskydd för de ta del av något som kallas arvsvinst.
  • Sjukförsäkring – Ger ekonomiskt skydd om den anställde blir långtidssjukskriven och inte kan arbeta. Den hjälper till att täcka en del av inkomstbortfallet. Denna försäkring betalar arbetsgivaren för.
  • Premiebefrielseförsäkring – En annan viktig försäkring som innebär att om den anställde blir sjukskriven under en längre period, fortsätter försäkringsbolaget att göra pensionsinbetalningar trots att medarbetaren inte arbetar. Denna försäkring betalar arbetsgivaren för.

För arbetsgivaren innebär två av dessa försäkringar en extra kostnad, men också en viktig investering i medarbetarnas trygghet, något som i sin tur kan bidra till att attrahera och behålla talanger.

Hur kan du som arbetsgivare optimera tjänstepensionen?

För att ha kontroll över kostnaderna kopplade till tjänstepension och försäkringar finns det några strategier som kan vara värdefulla att tänka på:

  • Se över era pensionsavtal regelbundet – Det är alltid bra att regelbundet utvärdera att era lösningar är kostnadseffektiva och konkurrenskraftiga. Marknaden förändras, och det kan hända att båda ni som arbetsgivare och era medarbetare kan få lägre avgifter genom att byta leverantör, eller förhandla med er nuvarande.
  • Informera dina medarbetare – Genom att erbjuda utbildning eller rådgivning till medarbetarna kan du hjälpa dem att göra smartare val kring sina pensionsplaceringar och försäkringsskydd. Detta kan i förlängningen leda till bättre ekonomiska utfall både för dem och företaget.
  • Utvärdera försäkringslösningar – Se till att de försäkringslösningar ni erbjuder verkligen motsvarar behoven hos era anställda. Ibland kan standardlösningar vara överdimensionerade för vissa grupper, medan andra kan ha behov av mer omfattande skydd. Om ni har kollektivavtal så styrs mycket av det, men ni kan såklart alltid välja att gå längre än kollektivavtalet och ge era anställda mer än det som ingår i kollektivavtalet.

Sammanfattning

Som arbetsgivare står du inför flera kostnadskomponenter när det gäller tjänstepensionen – från det direkta sparandet till olika avgifter och försäkringar. Genom att ha en tydlig förståelse för hur dessa delar fungerar och regelbundet utvärdera kostnadseffektiviteten i ert pensionsupplägg, kan du både bidra till dina medarbetares framtida trygghet och säkerställa en hållbar kostnadsstruktur för företaget.