Tjänstepension står för en växande del av pensionärernas inkomster

Tjänstepensionen står för en allt större del av pensionärernas totala inkomster, enligt en rapport från Svensk Försäkring. Det har alltså aldrig varit viktigare att jobba för en arbetsgivare som erbjuder tjänstepension. Och den utvecklingen förväntas fortsätta även under kommande årtionden.

Hur kommer det sig? Låt oss kolla närmare på det!

Ökad livslängd

Medellivslängden i Sverige ökar stadigt, vilket innebär att pensionen ska räcka längre. På grund av det har flera kollektivavtal justerat åldrarna för både högsta och lägsta intjäning.

Alltså: inbetalningar till tjänstepensionen pågår under längre tid och den totala summan som avsätts till tjänstepensioner ökar.

Högre inkomster

Inom den allmänna pensionen finns ett maxtak (7,5 inkomstbasbelopp, år 2024 motsvarar det en månadslön på 47 625 kronor. Beloppet justeras årligen.). Bara summor som du tjänar under det maxtaket bidrar till din allmänna pension. På grund av detta är många tjänstepensionsavtal utformade så att tjänstepensionen kliver in och täcker upp för medarbetarens ”förlorade” pensionsinbetalningar på summor över 7,5 inkomstbasbelopp.

Ett vanligt exempel är att avsättningen till tjänstepensionen motsvarar 4,5 procent av din lön upp till taket för den allmänna pensionen – och på de summor du tjänar utöver det avsätter arbetsgivaren hela 30 procent av din lön till tjänstepensionen.

I takt med att allt fler har högre löner är det också fler som slår över den här gränsen. Det innebär att mer pengar betalas in till tjänstepension.

Tjänstepension är ännu viktigare för de med hög lön

På grund av brytgränserna som nämns ovan blir tjänstepensionen ännu viktigare för de med hög lön.

Om du har en månadslön på 44 000 kronor betalar din arbetsgivare in 1 980 kronor per månad till din tjänstepension.

Om du däremot tjänar 60 000 kronor i månaden betalar din arbetsgivare in hela 5 856 kronor per månad till din tjänstepension.

Löneväxling blir allt vanligare

Förut fanns en avdragsrätt för privat pensionssparande. I dag finns inget likvärdigt sätt att själv spara till sin pension. I stället har löneväxling blivit allt vanligare. Det innebär att man avstår en del av sin bruttolön här och nu mot en högre insättning till tjänstepensionen. Detta är en förmån som många arbetsgivare erbjuder sina medarbetare.

Eftersom det här sättet att spara extra till sin pension går in i tjänstepensionssystemet bidrar även det till att en större andel av de totala pensionsutbetalningarna kommer därifrån.

Mer om löneväxling

Flexpension och deltidspension

Under de senaste tio åren har flera pensionsplaner infört så kallad flexpension eller deltidspension. Det innebär en ökad flexibilitet för medarbetare i slutet av arbetslivet att jobba vidare i lägre omfattning, i utbyte mot att de kompenseras med en högre avsättning till tjänstepensionen. Även detta leder till att mer pengar går in i tjänstepensionssystemet än tidigare.

Sammanfattning

För att sammanfatta har alltså flera olika faktorer gjort att allt mer pengar går in i tjänstepensionssystemet. Det i sin tur gör också att en stadigt växande andel av pensionärers totala inkomst kommer från just tjänstepensionen. Det är en utveckling som har pågått länge och som förväntas att fortsätta åt samma håll även för framtidens pensionärer.