Under mellandagarna stänger vår kundservice klockan 16.00. Läs mer. 

Skapa en konkurrenskraftig pensionsplan för 2025 – expertens do’s and don’ts

Man i kostym står framför vattnet med en bro och stadsbyggnader i bakgrunden, en solig dag i Stockholm

Nytt år – och dags att vässa ditt företags erbjudande till talangerna! För att optimera förmånerna och undvika kostsamma misstag gäller det att agera nu. Här är experttipsen som hjälper er.

Tjänstepensionen är inte bara en fördel för dina anställda i framtiden, det är en attraktiv löneförmån som kan underlätta att både rekrytera och behålla eftertraktad arbetskraft. Faktum är att pension hamnar topp tre av de mest populära förmånerna, bland alla generationer, enligt en ny rapport från Benify.

Samtidigt finns det viktiga detaljer att hålla koll på, särskilt vid årsskiftet.

Steg 1: Se över detta vid årsskiftet

  1. Era pensionsavsättningar
    Runt årsskiftet är det alltid bra att se över pensionsavsättningarna till personalen. Har ditt företag inte kollektivavtal men har lovat avsättningar i nivå med kollektivavtalad pension? Tänk då på att dessa förändras med jämna mellanrum. Betalar du in mindre än vad du lovat kan du bli retroaktivt ersättningsskyldig.
    – Se i samband med årsskiftet över om det skett justeringar i avtalen. Vad har du lovat och vad gör du idag? Det kan finnas gap där som behöver korrigeras, säger Oscar Isvén Backlund, pensionsexpert på SPP.
  2. Ert försäkringsskydd
    Utöver pensionsavsättningar är försäkringar en viktig del av tjänstepensionen, och även dessa bör ses över. Saknar ditt företag kollektivavtal och du har förlitat dig på TGL (tjänstegrupplivförsäkring) via Fora behöver du agera snabbt. Vid årsskiftet upphör nämligen den lösningen, och dina anställda kan förlora sitt försäkringsskydd.
    – Ur ett arbetsgivarperspektiv har du då lovat någonting som försvinner, och kan bli ersättningsskyldig för motsvarande belopp. Så låt inte detta falla mellan stolarna! säger Oscar.
  3. Er löneväxling
    Inkomstbasbeloppet höjs rejält vid årsskiftet, vilket påverkar gränsen för när det lönar sig för medarbetare att löneväxla. Att växla en del av sin bruttolön mot sparande är en attraktiv möjlighet med flera fördelar, så länge medarbetaren tjänar mer än 8,07 inkomstbasbelopp. För 2025 innebär detta en lön på  54 200 kronor i månaden, efter löneväxlingen.
    – Se upp så att ingen som löneväxlar hamnar under den brytgränsen, säger Oscar.
  4. Er kommunikation
    Säkerställ också att du lyckas förmedla värdet av tjänstepensionen – allt annat är en missad möjlighet att stärka relationen med dina medarbetare.
    – Om du inte ser till att lyfta fram tjänstepensionen så kan det upplevda värdet av den stora förmånen bli väldigt liten i förhållande till vad den kostar. Ta gärna hjälp av er pensionsleverantör som kan de här frågorna, säger Oscar.



Steg 2: Bygg en konkurrenskraftig pensionsplan 2025

  1. Erbjud pensionsavsättningar över snittet

    Vill du sticka ut som en attraktiv arbetsgivare är konkurrenskraftiga pensionsavsättningar en viktig nyckel. Men vad innebär då det? För privatanställda tjänstemän med kollektivavtal ligger pensionspremien på 4,5% av bruttolönen upp till 7,5 basbelopp, och sedan 30% av lönen över detta. Dessutom kan olika kollektivavtal innehålla ett påslag (kallat flexpension) som ofta ligger på mellan 0,4 och 2 procentenheter.
    – Erbjuder du en pensionsavsättning i nivå med detta, då är den bra men i linje med vad de flesta arbetsgivare ger. Har du en som är bättre än så – då är den konkurrenskraftig, säger Oscar.
  2. Glöm inte försäkringar

    Även försäkringsförmåner kan vara avgörande vid rekryteringar och för att knyta era talanger närmare.
    – Det kan vara väldigt konkurrenskraftigt att ha ett riktigt bra försäkringspaket utöver pensionsavsättningarna. Var tydlig med vad det konkret innebär för den anställde, i form av snabbare vård eller förstärkta ersättningar om något händer, säger Oscar.
  3. Kommunicera värdet

    Tjänstepensionen kan vara en abstrakt fråga för många, men med rätt strategi kan den bli både begriplig och uppskattad.
    – Hur duktig är du på att lyfta ert förmånspaket? Bara det är en konkurrensfördel i sig – det upplevda värdet! Ju mer fakta som arbetstagare får, desto bättre förutsättningar har de att komma till slutsatsen att det är en bra förmån – och känna att du är en bra arbetsgivare, säger Oscar.

 

Planera in regelbundna tillfällen att samla medarbetarna och informera om tjänstepensionen. Kanske vid konferenser eller frukostmöten.
– Bjud in din pensionsleverantör och låt dem berätta om ert förmånspaket och vilken fantastiskt bra arbetsgivare du är. Då slipper du lägga ner tid och får hjälp att lyfta värdet, tipsar Oscar.

Komplettera med tydlig och lättillgänglig information, till exempel i en personalhandbok eller på intranätet. Lyft värdet vid rekryteringar och gör lönesamtalen till förmånssamtal, där du lyfter hela förmånspaketet, inte bara summan på lönespecen.
– Se till att tydligt visualisera det ekonomiska värdet i kronor och ören, inte bara i procent. Det gör förmånerna mer begripliga och ökar det upplevda värdet – och därmed er attraktionskraft som arbetsgivare, avslutar Oscar.

Checklista för 2025 – Skapa en stark pensionsplan

  •  Erbjuder vi en konkurrenskraftig pensionsplan, inklusive förstärkta försäkringar?
  • Har vi tydligt kommunicerat pensionsförmånernas värde till medarbetarna, vid informationsmöten, individuellt och skriftligt? Lyfter vi fram det konkret i kronor och ören?
  • Lyfter vi tjänstepensionen vid rekryteringar och lönesamtal?
  • Har vi koll på relevanta nyheter inom pensionsområdet och har vi uppdaterat pensionsavsättningarna enligt aktuella nivåer?
  •  Är löneväxlingen korrekt hanterad, särskilt för anställda nära brytgränsen?