Prioritera inte bort pensionen! Guiden för dig som gått från anställd till konsult

Att gå från att vara anställd med en regelbunden lön till att arbeta som konsult innebär att du måste hantera ditt eget pensionssparande. Här ger pensionsexperten Daniel Nordström förslag på hur du kan ta dig an din tjänstepension och privatekonomi i 3 enkla steg. 

Steg 1: Sätt upp ett pensionssparande så fort du börjar ta ut lön

Som egenföretagare har du inte längre en arbetsgivare som tecknar en tjänstepension åt dig . Istället är det upp till dig att ordna med tjänstepensionen och alla trygghetsförsäkringar du behöver. Se till att du redan från start har någon form av tjänstepensionssparande, i kombination med ett försäkringsskydd som hjälper dig om du blir långvarigt sjuk, råkar ut för en olycka eller liknande. Utan försäkringar riskerar du att att få det tufft ekonomiskt om något händer.

Så fort du kan ta ut din första lön är det dags att sätta tjänstepensionsplanen på plats. Det är bättre att börja blygsamt än inte alls! Det finns ingen bindningstid. Du kan ändra och avsluta ett sparande när du vill.

Lägg gärna till sjukförsäkring och premiebefrielse till din tjänstepension så att du får ett försäkringsskydd som liknar det man ofta har som anställd.

Steg 2: Anpassa ditt sparande

Hur mycket du bör spara i din tjänstepension beror på vilken levnadsstandard du vill ha som pensionär, hur länge du vill arbeta och hur stort pensionskapital du har idag. Använd www.minpension.se för att skaffa dig en överblick över ditt nuvarande pensionssparande och din förväntade framtida pension. Tänk på att uppdatera din lön i kalkylen till den lön du kommer att ta ut från företaget. Beroende på hur nöjd du känner dig med din pensionsprognos finns olika vägar framåt.

Har du haft en hög lön och stora tjänstepensionsinbetalningar är det möjligt att din framtida pension närmar sig brytpunkten för statlig skatt. Aktuellt belopp för brytpunkten finns hos Skatteverket. Ligger prognosen för din pension nära eller över brytpunkten kan du lägga din pensionspremie på en lägre nivå och komplettera med en företagsägd kapitalförsäkring eller ta ut lågbeskattad utdelning från företaget för att spara privat, till exempel i en kapitalförsäkring.

Är det så att din framtida pension känns för låg är den enklaste lösningen att spara mer i en tjänstepension. Tjänstepensionspremier på upp till 35% av din lön är avdragsgilla för företaget. Privat skattar du inte förrän du börjar ta ut pensionen.

Som företagare bestämmer du själv över hur mycket du vill spara och det kan finnas skattemässiga fördelar med att betala in mer i tjänstepension jämfört med att ta ut högre lön. Lägg tjänstepensionssparandet på en lagom hög, inte alltför defensiv, nivå. Se särskilt till att du har en premiefrielseförsäkring så att pensionspremien fortsätter betalas in även om du skulle drabbas av något som gör dig oförmögen att fortsätta arbeta under en tid. Om och när du har extra kapital tillgängligt kan du enkelt göra extra inbetalningar till tjänstepensionen.

Efter ditt första bokslut med vinst kan du också börja ta ut utdelning (som beskattas lägre än lön) och sedan placera denna i ett privat sparande till pensionen.

Steg 3: Följ upp och ompröva minst en gång per år

Eftersom din situation som företagare och företagets ekonomi kan förändras över tid är det viktigt att du regelbundet följer upp och anpassar din pensionsstrategi efter de nya förutsättningarna. Det är ofta klokt att göra en utvärdering i slutet av bokslutsåret. Då har du möjlighet att göra en extra pensionsinsättning de år som företaget går extra bra, för att minska företagets beskattningsbara vinst.

Kom igång enkelt med din tjänstepension

Välj mellan tre färdiga paket

Vill du slippa hålla ordning på alla olika regler och brytpunkter ser du till att ditt pensionssparande också ger dig tillgång till rådgivning. Din rådgivare kan också hjälpa dig placera ditt sparkapital på ett sätt som passar din riskprofil och sparhorisont.

Jag vill boka tid med en rådgivare