Den 23 december (dagen före julafton) och under mellandagarna stänger vår kundservice klockan 16.00. Läs mer.

Nordic Public Affairs om nuläget: ”Ökad marknadsrisk för europeiska företag”

Tre personer deltar i en diskussion vid ett bord med en bärbar dator och glas vatten, med en rosa bakgrund

Importtullar till USA riskerar att göra svenska varor dyrare och med det ökad marknadsrisk för europeiska företag samtidigt som svenska konsumenter upplever större optimism. Märta Martin-Granlund och Martina Lind, båda partners på Nordic Public Affairs gästade SPPs Kunskapssamtal och kommenterade det ekonomiska och politiska nuläget i omvärlden.

Duon lyfte tre förväntade effekter på den senaste tidens politiska händelser:

  1. Konsumenterna börjar spendera mer.
  2. Oro kopplat till amerikanska tullar.
  3. Tjänstepensionen kommer att bli än mer viktig och avgörande för pensionärernas ekonomi.

Så påverkas svenska företag av Trump

Nordic Public Affairs arbetar med att följa politik och samhällsdebatt, särskilt med fokus på hur politiska beslut påverkar företag som verkar på reglerade marknader. Med Donald Trumps nyligen vunna presidentval, väcks frågan om vad detta kan innebära för svenska företag?

– I Sverige hade de flesta föredragit att Kamala Harris skulle bli president. Men Trump nådde dock ut till fler väljare med sina löften om att sänka skatter och genom att ta upp frågor som privatekonomi och invandring, vilket avgjorde valet, säger Martina Lind.

– De viktigaste frågorna för amerikanska folket var ekonomin och invandringen och där hade Trump störst förtroende. Han har också en enorm plattform, eftersom han är väldigt känd, tillägger Märta Martin-Granlund.

Högre tullar påverkar exporten

USA är Sveriges viktigaste exportland, vid sidan av Norge och Tyskland. Trump för en näringslivsvänlig politik på hemmaplan, för honom är det viktigt att minska importen och öka tillverkningen i USA.

– För Europa och svenska företag innebär detta högre tullar och oro i hela världsekonomin. Det blir en utmaning och en osäkerhet, säger Martina Lind.

Samtidigt så ser det inte så ljust ut för den svenska ekonomin och dess återhämtning som många hoppats inför 2025. Arbetslösheten håller sig på en hög nivå vilket innebär fortsatt stora utmaningar men räntan spås sjunka, även om det finns många osäkerheter.  Inte minst orsakat av inflationsrisker i USA och en expansiv ekonomisk politik där, resonerar Märta och Martina.

Martina Lind:

– Svenskarna börjar känna mer optimism för ekonomin och det finns en del positiva underliggande trender i Sverige och där är företagarna föregångare i framtidstro. Marknaden förväntar sig räntesänkningar men det råder mer oro för framtida ekonomiska förutsättningar.

Märta Martin-Granlund:
– Men när optimismen bland konsumenter ökar, kommer det påverka ekonomin och de svenska företagen positivt.

Tjänstepensionens betydelse ökar

Martinas och Märta konstaterade också att tjänstepensionen bli ännu viktigare för pensionärernas ekonomi i framtiden. Under 2023 utökades pensionsgruppen till att omfatta alla riksdagspartier med syfte att nå bredare förankring i riksdagen. Man vill behålla ett robust pensionssystem som är ännu mer välförankrat men det blir samtidigt svårare att genomföra reformer, spår representanterna från Nordic Public Affairs.

– Man blir inte så snabbfotad, då riskerar vi att systemet blir omodernt vilket är en av anledningarna till att tjänstepensionens betydelse växer och att arbetsgivarna måste ta ett större ansvar, säger Martina Lind.

Se hela webbinariet och ta del av hela omvärldsanalysen