Under mellandagarna stänger vår kundservice klockan 16.00. Läs mer. 

Genomgång för bolagsägare: Så mycket ska du spara till pensionen

Äldre par skrattar tillsammans utomhus i en skogsmiljö nära sjön en solig dag

Är du företagare och har 100 procent fokus på att bygga bolag eller tänker du någon gång på vad som händer efter arbetslivets slut? Genom tre enkla steg kan du få en uppfattning om hur mycket just du behöver spara för att ha råd att leva livet – även som pensionär.

Vilket liv vill just du leva efter pensionen? Och hur mycket pengar kommer du behöva spara för att faktiskt ha tillgångar nog att ha råd att leva det livet?

Faktum är att många människor upptäcker att de kan få långt mycket lägre månadsinkomst än den nuvarande lönen när arbetslivet är slut. Det är inte ovanligt att konfronteras med frågorna:

Kommer jag som pensionär att kunna behålla huset, bilen, eller ha råd att resa som jag har drömt om?

Uppvaknande för egenföretagare

I synnerhet egenföretagare utan tjänstepension kan uppleva ett uppvaknande när de inser vad ett liv efter pensionsåldern kan innebära ekonomiskt.

Egentligen helt i onödan. För med bara lite research och lite enkel matematik kan du själv snabbt räkna ut hur mycket du behöver spara för att fortsätta leva det liv som du älskar så länge du önskar.

Bra att tänka på!

Ju tidigare du tar tag i frågan och börjar spara till pensionen, desto mindre behöver du sätta av varje månad. Ränta på ränta-effekten jobbar för dina pengar.

 

Följ våra tre busenkla råd och få en bild av hur mycket just du behöver spara varje månad för att fortsätta leva med den standarden som du är van vid.

Räkna hur mycket du som företagare behöver spara

1. Kolla minpension.se

Börja med att gå in på webbplatsen minpension.se för att se exakt hur mycket du hunnit spara ihop fram till i dag.  MinPension.se är en samhällstjänst som erbjuder en samlad bild av dina pensioner. Det är ett samarbete mellan staten och cirka 30 pensionsbolag som ger dig möjlighet att se hela din pension och göra pensionsprognoser. Tjänsten är kostnadsfri, oberoende och säljer inga produkter eller ger personliga råd.

Logga in med BankID, så får du tillgång till tjänsterna och en översikt över din pension på ett ställe. Du kan se din intjänade pension under arbetslivet, och göra prognoser för att se vad du kommer att få i pension när du slutar jobba om du fortsätter att spara och arbeta som du gör idag.

2. Gör en framtida budget

Nästa steg är att göra en prognos över hur mycket du tror att du behöver få ut varje månad när du väl har gått i pension. Glöm då inte att väga in återkommande utgifter som lån och allmänna vardagskostnader. Även värt att ta med sig är att du blir äldre och att det till exempel kan vara skönt att ha råd att ta hjälp med städning hemma. Dessutom kan utgifterna för hälsa och sjukvård stiga med högre ålder.

3. Räkna ut hur mycket du behöver spara

När du vet hur mycket du sparat och tjänat in fram till i dag och genom din ekonomiska kalkyl vet hur mycket pengar du månadsvis kommer behöva som pensionär, är det avslutningsvis dags att räkna ut differensen. Hur mycket mer skulle du behöva spara för att nå din önskade månadsinkomst?

Labba med vår smidiga kalkylator!

Hur länge och hur mycket du sparar till din pension spelar stor roll för din framtida lön. Dessutom får du dra nytta av ränta på ränta-effekten. Det betyder att när det kommer till sparande så är regeln enkel; ju förr du börjar spara desto bättre.

Kom igång snabbt med tjänstepension

Vill du komma igång med tjänstepension snabbt och öka den ekonomiska tryggheten med hjälp av trygghetsförsäkringar så erbjuder vi digitala paketlösningar. Här kan du få det viktiga pensionssparandet och även se till att ekonomin står bra rustad om du skulle bli långvarigt sjuk.

Driver du själv företag och samtidigt är arbetsgivare kan en tjänstepension dessutom vara en viktig förmån när du behöver rekrytera duktiga medarbetare. Vilket av förklarliga skäl är ytterligare en fördel.

Premien för tjänstepensionssparande är också avdragsgill. För dig som företagare upp till 35 procent av lönen, dock högst tio prisbasbelopp, vilket innebär 573 000 kronor för 2024.