Den 23 december (dagen före julafton) och under mellandagarna stänger vår kundservice klockan 16.00. Läs mer.

Förmånsnyheter inför årsskiftet – kan dina anställda löneväxla?

Person arbetar vid en laptop på ett skrivbord med anteckningsbok och klisterlappar, bär en elegant klocka

Vid årsskiftet räknas både prisbasbeloppet och inkomstbasbeloppet upp, vilket ger nya gränsvärden att hålla koll på för oss som jobbar med pension och löner. Särskilt stor påverkan kommer det nya inkomstbasbeloppet att få, som höjs ordentligt 2025 och kliver nu över 80 000 kronor.

Prisbasbeloppet 2025 – höjd gräns för avdragsgilla pensionskostnader

Prisbasbeloppet för 2025 blir 58 800 kr. Det påverkar till exempel nivån på sådant som efterlevandeskydd och maximal sjukpenninggrundande inkomst, men också gränsen för hur mycket företaget får dra av för pensionspremier till en enskild anställd.

Pensionskostnader på upp till 35 procent av den anställdes lön är ju avdragsgilla, men här finns också ett tak på 10 prisbasbelopp. Höjningen av prisbasbeloppet innebär alltså att taket höjs i motsvarande grad.

Inkomstbasbeloppet 2025 – höjs 5,7 procent

Inkomstbasbeloppet för 2025 blir 80 600 kr, vilket är en höjning med hela 5,7 procent. För den premiebestämda pensionsplanen ITP1 innebär detta ett höjd gräns för maximal intjäning till pensionen (30 inkomstbasbelopp).

På lön upp till  7,5 inkomstbasbelopp ska arbetsgivaren betala 4,5 procent i pensionspremie, och för lön över detta 30 procent. Om du har anställda som ligger nära skiktgränsen i lön, kan höjningen av inkomstbasbeloppet alltså ge företaget lägre pensionskostnader. Förutsättningen för det är förstås att lönen inte ökar med lika mycket eller mer som uppräkningen av inkomstbasbeloppet.

För anställda i pensionsplanen ITP2 sker samma förändring fast det påverkar den framtida förmånen.

För företag som inte har en löneutveckling på över 5,7%, kan avsättningen till tjänstepension inom ITP1 bli lägre. Dessutom kommer reglerna kring utbetalningar av tjänstepension att bli flexiblare, vilket tidigare endast varit möjligt för den allmänna pensionen. Detta är en regel som börjar gälla från 1 januari, men de flesta försäkringsgivare kommer att erbjuda detta successivt.

Skattelättnader på ISK

Om du har anställda som får lägre pensionsinbetalningar kan du tipsa om att det privata sparandet blir mer förmånligt under 2025. För de som sparar i investeringssparkonto (ISK) eller kapitalförsäkring, kommer belopp upp till 150 000 kronor vara fritt från avkastningsskatt. Detta innebär att du kan spara mer utan att behöva betala skatt på avkastningen, vilket kan vara en fördelaktig förändring även för många företagare.

Löneväxling 2025 vad gäller?

Inkomstbasbeloppet har också stor betydelse för när det är förmånligt att löneväxla, det vill säga att medarbetaren avstår en del av lönen i utbyte mot större pensionsinbetalningar. För att löneväxling ska vara gynnsam ska arbetstagaren efter löneväxlingen ha en lön som ligger över 8,07 inkomstbasbelopp. Det motsvarar från 1 januari 2025 en månadslön på 54 200 kr efter löneväxling.

Här behöver du som arbetsgivare vara uppmärksam på om någon som idag löneväxlar under nästa år hamnar under den gränsen. Var också observant på om någon kvarstår i anställning efter ordinarie pensionsålder och löneväxlar. Att löneväxla efter ordinarie pensionsålder rekommenderas inte, eftersom arbetsgivaravgiften då blir lägre. 

Håll medarbetarens förmåner intakta vid löneväxling

Löneväxling är ju tänkt att vad mer eller mindre kostnadsneutralt för arbetsgivaren, men samtidigt förmånligt för den anställde. Här nyttjar ni säkert redan det faktum att beskattningen på pensionspremier är lägre än arbetsgivaravgiften, vilket ger den anställde 5,76 procent extra i pensionsavsättning. 1 000 kr i avstådd lön omvandlas då till en extra pensionsinbetalning på 1 058kr.

Problemet här är ju att lönen efter löneväxling även påverkar hur andra förmåner räknas ut. Under ITP1 påverkas lönen (efter löneväxling) till exempel nivån på sjukpensionen från Alecta om medarbetaren skulle bli långtidssjuk. Detta behöver du som arbetsgivare kompensera för. Men ITP2 påverkas inte eftersom arbetsgivaren rapporterar lön till Collectum före löneväxling.

För medarbetare med lön över 7,5 inkomstbasbelopp som löneväxlar behöver du också kompensera för förmånsbortfallet på 30 procent pensionspremie och även deltidspensionspremie på den del av lönen som löneväxlas. Annars kanske löneväxlingen blir en dålig affär för medarbetaren.

Löneväxlingstjänsten för företag med kollektivavtal

Om du som arbetar på ett företag med kollektivavtal vill slippa räkna om allt som påverkas av löneväxlingen varje gång det kommer ett nytt inkomstbasbelopp och vid varje lönerevision, så kan du ansluta dig till SPPs löneväxlingstjänst som håller koll på allt, både åt dig och åt medarbetarna. Då blir administrationen kring löneväxling minimal och du kan vara säker på att allt blir korrekt.

Om ditt företag inte har kollektivavtal kan du helt enkelt rapportera in den anställdes lön före löneväxling till pensionsbolaget för att hålla samtliga förmåner intakta även efter löneväxlingen.

Se upp med tiotaggarlösningar med frilagd premie 

Om du som arbetsgivare har anställda med ITP2 med en så kallad tiotaggarlösning med frilagd premie, kan du behöva se upp om det är så att ni använder Alectas premienivåer som riktmärke för hur mycket som sätts av till tiotaggarnas pension.
När Alecta fått ett överskott, rabatteras nämligen premierna för kommande år. Så är även fallet för 2025, där bland annat premien för ålderspension rabatteras med 25 procent. 
Har du anställda på företag med en tiotaggarlösning med frilagd premie, välkommen att kontaka oss så hjälper vi till med att hitta en lösning.

 

Prisbasbelopp 2025

58 800 kr

Inkomstbasbelopp 2025

80 600 kr
  Brytpunkten för statlig skatt  53 590 kr
  Löneväxlingsgräns 2025
(månadslön efter växling)
54 200 kr