Den 23 december (dagen före julafton) och under mellandagarna stänger vår kundservice klockan 16.00. Läs mer.

Drygt en femtedel kan löneväxla – men få gör det

Kvinna i gul tröja lastar in matkassar i en bil utanför ett vitt hus

Ungefär en femtedel av alla Sveriges anställda har en lön över gränsen för att kunna löneväxla. Men bara 13 – 17 procent av dem utnyttjar möjligheten, enligt en uppskattning från Inspektionen för socialförsäkringen. Uppgifterna baseras på en enkätundersökning.

 

 

 

Löneväxling kan vara ett förmånligt sätt att spara för dem som tjänar tillräckligt mycket. Gränsen ligger på 8,07 inkomstbasbelopp, vilket år 2024 innebär att du kan löneväxla de belopp som du tjänar över 51 245 kronor i månaden.

Unik sparform från den oskattade lönen

Löneväxling innebär att du sparar extra till tjänstepensionen direkt från din bruttolön. Skatt betalar du först när pengarna betalas ut som pension i framtiden. Det gör alltså att du kan spara en större summa pengar som får växa med åren. Dessutom skjuter arbetsgivaren ofta till ungefär 6 procent extra till den summa som medarbetaren löneväxlar, tack vare hur skattereglerna ser ut för arbetsgivaren. Effekten är att löneväxling kan vara ett fördelaktigt sätt att skjuta till extra pengar till pensionssparandet för den som har råd.

Men en liten andel av de som har möjligheten verkar utnyttja den. En anledning kan vara att man helt enkelt inte förstår värdet av den förmån som man erbjuds.

– Min gissning är att det till stor del handlar om okunskap. Dels så kan arbetsgivarna vara dåliga på att kommunicera vilka förmåner de erbjuder och värdet av dem. För medarbetarna kan det också krävas att man förstår fördelarna med löneväxling för att göra ett val, säger Katarina Wiberg, account manager på SPP, med närmare 40 års erfarenhet från branschen.

Många vill ha rådgivning innan de tar beslut

På SPP kan vi se att de som väljer att börja löneväxla oftast har pratat med en rådgivare först. Det ser alltså ut som att det är ett beslut man helst inte tar själv.

– Så är det, och det hör ihop med att man behöver förstå alla alternativ och sätta sig in i vilka fördelar löneväxling kan innebära. När man kollar på hela sin ekonomi, livssituation och framtida mål samtidigt kan man enklare göra genomtänkta val, fortsätter Katarina Wiberg.

Vad kan arbetsgivaren göra för att medarbetarna ska förstå vilken bra förmån de erbjuds?

– Det allra viktigaste är att kommunicera vilka förmåner man erbjuder på ett sätt som är enkelt att förstå. Det gäller inte bara löneväxling. Många arbetsgivare är tyvärr ganska dåliga på att få fram värdet av alla förmåner som de erbjuder. Passa till exempel på att lyfta de olika förmånerna vid lönesamtal och anställningsintervjuer, i stället för att bara prata lön. Känns det svårt att göra saker som löneväxling och tjänstepension enkelt? Ta hjälp av er leverantör och be om tips på hur ni ska göra! säger Katarina Wiberg.

Vill ni läsa mer om löneväxling?

Om löneväxling

Enkel administration för arbetsgivaren med vår digitala tjänst