Allt fler anställda har fått upp ögonen för möjligheten att byta en del av sin lön mot extra pensionsavsättning, så kallad löneväxling. Det ökade intresset kan vara en konsekvens av att avdragsrätten för privat pensionssparande togs bort 2016, vilket gör att löneväxling numera är ett av få smarta alternativ för att spara extra till pensionen.
– Löneväxling kan vara både enkelt för er att erbjuda och ett förmånligt sätt för de anställda att pensionsspara på. Löneväxling har blivit en attraktiv förmån som allt fler anställda värdesätter. Dessutom är det en förmån som inte kostar er någonting att erbjuda, säger Katarina Wiberg, pensionsexpert på SPP.
Så fungerar det
Att löneväxla innebär att en anställd byter en del av sin bruttolön varje månad mot en extra insättning till tjänstepensionen. Ett automatiskt sparande direkt från den oskattade lönen alltså!
Alla arbetsgivare betalar sociala avgifter på de anställdas löner. Om någon väljer att löneväxla betalar ni istället en så kallad särskild löneskatt, vilken är lägre än de sociala avgifterna hade varit. Det gör att många arbetsgivare dessutom väljer att betala in cirka sex procent extra till medarbetarens pension, utan att det kostar er mer.
– Skattereglerna gör löneväxling förmånligt för både anställda och arbetsgivare, betonar Katarina.
Nästa positiva effekt är det här med att löneväxling är ett sparande från bruttolönen. Skatt betalar man först när pengarna betalas ut som pension. Det gör att man kan spara en större summa varje månad som får växa med åren, jämfört med ett privat sparande från nettolönen i till exempel en kapitalförsäkring. Den här skatteeffekten tillsammans med att löneväxling är ett automatiskt sparande som alltid blir av varje månad är några av de saker som gör att anställda ser det som en eftertraktad förmån.
Erbjud dina anställda löneväxling
Fördelar för er som arbetsgivare
- Löneväxling kostar ingenting att erbjuda
- Ger mervärde och är en uppskattad personalförmån
- Bra erbjudande vid löneförhandlingar.
Vem kan löneväxla?
För att tjäna på att löneväxla behöver du ha en månadslön över 51 245 kronor kronor (utifrån 2024 års inkomstbasbelopp). Till medarbetare som tjänar mindre än 51 245 kronor kronor innan skatt bör ni inte erbjuda löneväxling. Det kan få konsekvenser för andra anställningsförmåner och även ge lägre avsättning till den allmänna pensionen, föräldrapenning och andra delar av välfärdssystemet.
Katarina Wibergs bästa tips för löneväxling
- Välj ett enkelt löneväxlingserbjudande
Med ett enkelt erbjudande, tydlig kommunikation och utarbetad policy för vem som kan löneväxla minskar risken för att medarbetare hamnar i ett läge där de förlorar på sin löneväxling. - Välj en eller ett fåtal leverantörer och ha en automatiserad process
Undvik tidskrävande administrativt arbete genom att ha en/ett fåtal leverantörer med bra verktyg för automatiserade processer. Detta blir extra viktigt om det är många anställda som kan tänkas löneväxla. Med SPPs digitala löneväxling behöver du inte själv hålla koll på vilka medarbetare som kan löneväxla, eller hur det förändras när lönerna uppdateras. - Tänk på att löneväxling inte kan ske retroaktivt
Eftersom löneväxlingen påverkar skatter och sociala avgifter måste den vara bestämd på förhand, innan utbetalningen av lönen sker.