Byrågrundaren: ”Nu har vi blivit vuxna och tagit ansvar för pensionen”

När Patrik Kvant, tech-entreprenör och VD, insåg vilken påverkan företagets tjänstepension kunde ha – både för affärerna och medarbetarnas trygghet – förändrades hans syn på framtidsplanering. Det som under många år känts svårt och tråkigt visade sig vara en dold tillgång för företaget och medarbetarna.

Patrik Kvant, VD och grundare till designbyrån Jungle är grym på att rädda världen från dåligt designade användarupplevelser, men precis som många andra företagare tycker han att tjänstepensionen är abstrakt och svår att förstå sig på.

–  Ska jag vara helt ärlig så har företagets förmåner bara rullat på, utan att jag har brytt mig särskilt mycket om det, konstaterar han.

Det är december. Ute är det grått och regnigt. Inne i de vackra lokalerna på Skeppsbron är det ombonat och det råder hög energi. En mycket nöjd VD slår sig ned bredvid en svart panter i porslin och lutar sig tillbaka.

Patrik har alla anledning att vara nöjd med sig själv: Han har nyligen tagit tag i ”surdegen tjänstepension” med hjälp av en företagsrådgivare på SPP.

Rådgivning med tydlig struktur

– Han var på tårna och vi tog ett möte med en tydlig struktur för hur man som ägare av bolag kunde hantera frågan om premienivåer och försäkringar.

Nu är bolaget rustat inför det nya året med ett konkurrenskraftigt förmånspaket, färdig att kommuniceras till alla medarbetare, konstaterar han.

– Jag hade absolut koll på pensionen, trodde jag själv. Men sanningen var att jag hade hyfsad koll på min egen pension och medarbetarnas pensionsavsättningar, men sämre koll på försäkringar och efterlevandsgrejer och allt sånt. Jag visste inte om lösningen vårt företag hade låg på en bra nivå för vår bransch – eller hur mycket vi betalde.

Patrik Kvant skrattar och skakar på huvudet åt sig själv medan han bjuder på en kaffe med havremjölk i en vacker Royal Copenhagen-mugg.

– Vår lösning hade vi ärvt via ett bolag som blivit delägare med oss för flera år sedan. Den tjänstepensionen behöll vi av ren bekvämlighet.

Risk att förlora i pension

Patriks story och är inte ovanlig. Tvärtom.

Människor i allmänhet, och många företagare, skjuter upp pensionsfrågor till framtiden, vilket företagsrådgivare på SPP ofta ser. Det är mänskligt – pension är abstrakt och känns långt bort – men det är också synd.

Företagare som inte agerar i tid riskerar att förlora betydande summor i egen pension, samtidigt som företag utan tjänstepension kan missa värdefull kompetens.

Tjänstepensionen är inte bara en fördel för medarbetarna i framtiden, utan även en attraktiv löneförmån som kan underlätta rekrytering och behålla talanger.

Enligt en ny rapport från Benify är pension faktiskt en av de tre mest populära förmånerna, oavsett generation.

Trygghet en viktig faktor

Jungle Design är en kundinsikts- och användarcentrerad byrå. Hela idén när bolaget startades byggde på att skapa trygghet för medarbetarna.

–  Trygghet för oss betyder ett jobb som erbjuder flexibilitet, att man inte behöver jobba kontorstider och får en lön som matchar privatlivet och saker som bidrar till livskvalitet. Trygghet betyder också att ha stötdämpare, som till exempel försäkringar, så att vi som jobbar här kan ta de där medvetna riskerna.

Patrik insåg därmed att riktigt bra tjänstepension borde vara självklart för ett bolag som Jungle Design, inklusive en bra vårdförsäkring som finns där och fångar upp den som blir sjuk och behöver tillgång till bra vård.

–  Kostnaden för trygghetsförsäkringarna är inte någon stor peng, men ger verkligen extra trygghet, resonerar Patrik.

Drömgeneratorn gav ett uppvaknande

Det var på Techarena, Sveriges största event för teknikbolag, som SPP lyckades fånga byråchefens uppmärksamhet med en drömkaspel. Byggd på den senaste generativa AI-teknologin gav den besökarna en glimt av sig själva i framtiden.

– Det var oväntat och väckte min nyfikenhet. Min uppfattning är att många andra pensionsbolag och banker pratar i termer där allt blir väldigt abstrakt och oförståeligt för den som inte är så insatt. Mötet med SPP på Techarena och deras företagsrådgivare var ett spännande uppvaknande.

 AI-tekniken kunde visualisera framtiden för Patrik. Han fick se en bild av sig själv som pensionär.

– Jag insåg att det är ju faktiskt mitt liv i framtiden som pensionen handlar om. En väldigt viktig sak som jag faktiskt bryr mig om, säger Patrik.

Vill du testa Drömgeneratorn så hittar du den här.

En ITP-liknande pension - värd att fira!

Patrik Kvant hade tidigare en pensionslösning för sitt företag som han hade ärvt från ett bolag som blivit delägare. Han var inte helt insatt i dess innehåll. Efter att ha granskat avgifter och värdeutvecklingen valde Patrik att uppdatera pensionspremierna till samma nivå som ITP1. Patrik valde också att lägga till hälsoförsäkringen SPP Hälsa, som erbjuder snabb tillgång till sjukvård och specialistvård. Resultatet blev mer omfattande tjänstepension till mer eller mindre samma pris.

–  Att som byrå erbjuda tjänstepension i liknande nivå som ITP1 med sjukvårdsförsäkring är också avgörande för min rekrytering av talanger och experter, säger Patrik Kvant.

3 tips till företagare

Sätt av en konkurrenskraftig pensionspremie

För att säkerställa att dina anställda får en bra pension, bör du sätta av minst 4,5% av lönen upp till 7,5 inkomstbasbelopp och 30% för lönedelar över detta belopp. Detta är en vanlig nivå bland företag med kollektivavtal och hjälper till att attrahera och behålla talanger.

Inkludera försäkringar i förmånspaketet

En bra tjänstepension bör inkludera försäkringar som sjukförsäkring och premiebefrielse. Dessutom kan en vårdförsäkring vara en värdefull förmån, inte bara för stora bolag utan även för mindre företag, då det ger snabb tillgång till vård och bidrar till medarbetarnas trygghet och hälsa.

Ta hjälp av våra företagsrådgivare

Vill du också träffa en företagsrådgivare med särskild ägar-kompetens, som Patrik Kvant gjorde? Välkommen att boka ett möte i vår digitala kalender.