1. Stärker ert arbetsgivarvarumärke
Det finns ingen lag att man måste erbjuda tjänstepension, men det kan regleras av kollektivavtal och anställningsavtal. För företag utan kollektivavtal är det lika viktigt att få tjänstepension på plats, framhåller Katarina.
– Tjänstepension är en av de viktigaste förmånerna för hela företaget. Nio av tio anställda har idag tjänstepension, så företag som inte har det riskerar att få det svårare att behålla och rekrytera kompetent personal, säger hon.
2. Så väljer du rätt premienivå
Har ni kollektivavtal finns tjänstepensionen reglerad i det. För arbetsgivare utan kollektivavtal är det viktigt att själv ta kontakt med ett pensionsbolag för rådgivning. Tillsammans med dem kan ni komma fram till vilken lösning som passar er.
– Det vanligaste är att man speglar upplägget i ett vanligt kollektivavtal, ofta ITP1 som är avtalet för privatanställda tjänstemän. Företag som vill vara extra attraktiva arbetsgivare går såklart längre än vad kollektivavtalet gör, säger Katarina.
3. Tänk på avgifterna – den verkliga kostnaden
Har du en nystartad startup eller är småföretagare spelar ofta ekonomin roll när det kommer till att erbjuda tjänstepension. Men – vill du vara en konkurrenskraftig arbetsgivare är det samtidigt viktigt att erbjuda denna förmån, eftersom det värderas väldigt högt av arbetstagare, framhåller Katarina.
– Visst kan man se pensionsavsättningen som en kostnad för företaget – men det är ju egentligen en investering i dina anställda. Jag skulle nog snarare säga att den egentliga kostnaden är avgifterna som kan vara förenade med tjänstpensionslösningen. Här gäller det att välja en tjänstepensionslösning med låga avgifter, säger hon.
4. Extra tjänstepension ger mer än att höja lönerna
Överväger du att höja dina anställdas löner istället för att erbjuda tjänstepension? Då kan det vara värt att tänka på att kostnaden för att betala in tjänstepension är lägre än att betala ut motsvarande summa som lön.
Med löneskatt och sociala avgifter innebär 1 000 kronor i lön en totalkostnad på 1 314 kronor för företaget. Samtidigt får arbetstagaren bara ut 500-700 kronor av tusenlappen, beroende på skatt.
Ifall ni istället betalar in tusen kronor i tjänstepension så betalar ni löneskatt och kostnaden för företaget blir då totalt 1 243 kronor. Den anställde får hela tusenlappen som dessutom förvaltas och växer, och skattar först när pensionen tas ut.
– Så det blir billigare för ert företag, och den anställde får ut mer eftersom avkastningen växer med räntan på räntan på effekten. Kostnaden för tjänstepension är dessutom avdragsgill för företag upp till vissa nivåer, som styrs av inkomstskattelagen, berättar Katarina.
5. Löneväxling är en fördel för båda parter
För anställda som tjänar lite mer kan löneväxling vara fördelaktigt. Det innebär att medarbetare ges möjlighet att spara lite extra genom att byta en del av sin bruttolön mot extra tjänstepension.
Eftersom det är ett sparande direkt från bruttolön kan det vara extra förmånligt. Den anställde får då en lägre bruttolön men ett högre sparat kapital till sin pension.
Löneväxling kostar ingenting extra för ditt företag att erbjuda. Brytpunkten för när det lönar sig för de anställda justeras varje år och är viktig att hålla koll på.
Att införa löneväxling går snabbt, smidigt och är helt avgiftsfritt - så här enkelt kommer ni igång.
6. Det gäller om en anställd slutar
När en anställning upphör så slutar ni som företag att betala in tjänstepensionen och övriga premier om ni har detta. Pengarna fortsätter att förvaltas hos pensionsbolaget och utbetalas till medarbetaren när det är dags för pension.
7. Viktigt: Visualisera värdet!
Kunskapsnivån kring tjänstepension hos medarbetare är relativt låg. Samtidigt dröjer det ofta många år tills den kommer att betalas ut. Det är inte bara förmånen i sig som är viktig för medarbetaren. Det är även hur ni kommunicerar värdet av förmånen.
Undersökningar visar att högre nöjdhet med förmånsutbudet resulterar i högre lojalitet hos medarbetaren. Samarbeta med ert pensionsbolag som kan hjälpa till att paketera och planera hur, när och vad som ska kommuniceras ut till de anställda.