Just nu har vi längre svarstider i kundservice. Läs mer

Tips för dig som är pensionär

Familj som sitter utomhus och använder en smartphone tillsammans, med ett barn i fokus och ett grönt hus i bakgrunden

Som nybliven pensionär går du in i ett nytt skede i livet. Du kanske känner dig både glad och förväntansfull inför ett liv utan väckarklocka och möten? Eller är du vemodig och inte alls redo att lämna arbetslivet bakom dig? Här kommer några tips på vad du kan fylla dina dagar med som pensionär.

Gör en bucketlist

Gör en lista med mål och drömmer som du vill göra. Det kan vara allt från att läsa en bok, lära sig ett nytt språk, börja fotografera, ta ridlektionen eller boka drömresan i Italien. När du gjort något från listan kan du bocka av det och fortsätta till nästa eller fylla på med nya drömmar.

Guldkant i vardagen

Nu finns det oceaner av tid på dagar att fylla med sådant som du annars fick la tid på efter arbetstid eller på helger. Har du vänner eller en partner som också är pensionär kan ni ha en stående tid för gemensamma promenader, luncher, utflykter eller matiné. Att ta sovmorgon och äta en lång frukost i sängen på en tisdag kan du gott unna dig efter ett långt arbetsliv.

Extraknäck som pensionär

Är du inte helt redo att lägga arbetslivet bakom dig kan du jobba extra vid sidan av pensionärslivet. Du kan hitta jobb på till exempel veteranpoolen.se, veterankraft.se, pensionarspoolen.se

Tillbaka till skolbänken

Genom att bli medlem i en pensionärsorganisation har du en möjlighet att delta i en rad olika aktiviteter. Exempel på organisationer är Pensionärernas Riksorganisation, Sveriges Pensionärsförbund och Riksförbundet PensionärsGemenskap.

Vill du lära dig ett nytt språk, studera konstvetenskap eller gå på en stadsvandring? Senioruniversitetet och Pensionärsuniversitetet erbjuder kurser och program för dig som pensionär.

Bostadstillägg

Om du har låg pension kan du söka bostadstillägg, det kan ge ett uppskattat tillskott till plånboken. Det finns idag många pensionärer som har rätt till det men ännu inte har ansökt. Var inte en av dem!

Äldreförsörjningsstöd

Om du, trots pension och bostadstillägg, inte får en skälig levnadsnivå kan du ansöka om äldreförsörjningsstöd. Du måste bo i Sverige och ha fyllt 65 år för att kunna ansöka.
Kontakta Pensionsmyndigheten för att ta reda på hur du ansöker om ett bostadstillägg.

En man och en äldre kvinna sitter och samtalar i ett solbelyst rum med gröna växter i bakgrunden

Rabatter

Pensionärsrabatter finns på många ställen runt om i landet. Många rabatter har du rätt till även fast du inte fyllt 65 år. Nedan kan du se några. På smartsenior.se kan du se många fler.

  • I flera matbutiker och matkassar
  • Hos frisören
  • På bion
  • Ljudböcker
  • I kollektivtrafiken
  • På museum och olika föreställningar

Visste du att många rabatter har du rätt till även fast du inte fyllt 65 år, det viktiga är att du börjat ta ut av din pension. Det krävs däremot att du har ett pensionsbevis i plånboken. Hör av dig till oss om du vill att vi skickar dig ett!

Har du börjat ta ut av din allmänna pension kan du själv skriva ut ett bevis från Pensionsmyndigheten.

Fler tips

Pensionen erbjuder dig en chans att utforska nya intressen och hobbies som du kanske inte haft tid för tidigare. Fundera över vad som ger dig glädje och meningsfullhet och planera för att ägna tid åt dessa aktiviteter. Det kan vara allt från resor och frivilligarbete till konst, sport eller musik. Att ha en aktiv och meningsfull pension hjälper till att bibehålla din livskvalitet och ge dig en känsla av uppfyllelse.

Förbered dig för en övergång från arbetslivet genom att bygga och underhålla ditt sociala nätverk. Engagera dig i aktiviteter och föreningar som ger dig möjlighet att träffa människor och bygga relationer. Utforska även möjligheten att delta i organisationer där du kan dela erfarenheter och intressen med andra i liknande livssituationer.