Den 23 december (dagen före julafton) och under mellandagarna stänger vår kundservice klockan 16.00. Läs mer.

Swisha dig till ett smartare barnsparande

Två skrattande barn leker i solen på en grön gräsmatta

En hundralapp här, en femtiolapp där – och plötsligt är en betydande summa borta. Som Swish-förälder kanske du har funderat på hur du bäst kan spara pengar åt ditt barn och lära dem att hantera sin ekonomi på ett smidigt sätt. Hur gör vi sparande både enkelt och roligt för nästa generation?

 

Det är en fråga som jag funderat mycket på. Här har jag skrivit ner lite av mina tankar.

Något som jag bland annat ofta reflekterar över är att vi lever i ett samhälle som ständigt uppmuntrar till konsumtion. Det kan vara svårt att säga nej när någon ber om en Swish eller ger den där bedjande blicken vid kassan. Du vill ju vara en snäll förälder, men samtidigt är det en knepig balansgång när du vill förmedla sunda ekonomiska värderingar till ditt barn.

Hur kan du då lära ditt barn värdet av pengar?

Det finns förstås flera sätt att stödja barn i att ge dem en bättre förståelse för värdet av pengar. Ett bra knep är enligt mig att redan från tidig ålder på ett enkelt sätt benämna och prata om sparande och ekonomi i vardagen när bra tillfällen uppstår. Det handlar inte om att tjata om prislappar, utan om att på ett positivt och enkelt sätt sätta ord på olika pengafrågor.

Till exempel kan du vid plockhyllan fråga: ”Hur många godisbitar kan du få för 15 kronor, och hur många bitar kommer du att ha nästa vecka om du väljer att spara en?” Genom att koppla frågor till verkliga situationer får barnet en konkret förståelse för pengarnas betydelse. I takt med att barnet blir äldre kan du gå djupare in i diskussionerna.


När är det dags att ge vecko- eller månadspeng?

Jag får ofta frågan om vilken som är den bästa tidpunkten att introducera veckopeng, vilket är ett välkänt knep för att hjälpa barn att förstå värdet av pengar och sparande. Eftersom barn blir mer självständiga och får en större förståelse för siffror vid skolstarten, brukar jag ofta lyfta den som en passande tidpunkt. Men eftersom barn är olika, har du som förälder oftast bäst känsla för när det känns mest naturligt för ditt barn att börja hantera veckopeng.


Hur mycket pengar är lagom?

Det är du som avgör vad som är lagom. Poängen med vecko- och månadspengen är att hjälpa barnet förstå vikten av att spara och att pengar kan ta slut. Detta kan vara en utmaning i dagens digitala värld, där kortet swishas och köp görs med ett enkelt knapptryck.
Många föräldrar väljer att anpassa beloppet efter barnets ålder och börjar med en mindre summa som ökas med tiden. När tonåren närmar sig, överväger vissa att gå från vecko- till månadspeng. I takt med att barnet blir äldre kan det också vara dags att ställa högre krav. 
En del föräldrar anser att det är bra att diskutera med barnet hur en del av pengarna ska användas, medan andra tycker att barnet fritt ska avgöra vad pengarna ska gå till.

Hur ska jag spara till mitt barn?

Det här är en fråga som många föräldrar ställer när de vill börja spara till sina barn. En vanlig rekommendation är att spara en del av barnbidraget, vilket kan vara ett bra tips om du har möjlighet. Min rekommendation är att spara utifrån dina egna förutsättningar; det kan till exempel innebära att du sparar en del av barnbidraget – som halva eller en tredjedel.

Det viktiga är, eftersom barnsparande normalt har en lång sparhorisont, att du sparar regelbundet och med god riskspridning. Du kan till exempel välja att månadsspara i fonder med en risknivå som passar dig. Spara efter din förmåga och överväg att öka beloppet om din ekonomi tillåter det.
Sparande handlar också mycket om beteende. Det kan vara fördelaktigt att fortsätta spara även under perioder när du har mindre utrymme i plånboken. Genom att spara kontinuerligt, oavsett marknadsläge, kan du jämna ut riskerna över tid.

Vilken sparform ska jag välja?

Det finns flera sparformer att välja mellan som kan passa för långsiktigt sparande. Till de vanligaste hör ISK och kapitalförsäkring, som ger dig möjlighet att på ett flexibelt sätt spara i fonder. Det är två sparformer som har många likheter men också vissa skillnader. När det gäller sparande till barn är det viktigt att tänka på att pengarna i ett ISK tillfaller barnet på 18-årsdagen. Vill du ha möjlighet att kontrollera när utbetalningen ska ske kan det därför vara klokt att spara i eget namn. I en kapitalförsäkring är det upp till dig att bestämma när och hur utbetalningen ska ske.


Här kan du jämföra sparformer och komma igång