Den 23 december (dagen före julafton) och under mellandagarna stänger vår kundservice klockan 16.00. Läs mer.

Susannes dröm om pension vid 62 blev oväntat dyr – det här hade hon gjort annorlunda

Kvinna med långt vitt hår och blommig klänning står leende framför en bakgrund av pastellfärgade ballonger utomhus

Ett beslut för frihet, mer tid för barnbarn, vänner och resor kostade Susanne Lundin, 66, mer än väntat. Nu får hon en ny chans att pensionsplanera, tack vare nya uttagsregler för tjänstepension och mer kunskap om planering. Här är hennes tips till dig som drömmer om tidig pension.  

Susanne Lundins dröm var att gå i pension tidigt och trappa ner på arbetet redan vid 62: sköna lediga dagar, lite resor och tid med barn och barnbarn i kombination med arbetet som administratör och telefonist på Södersjukhuset i Stockholm.

Och visst har det blivit en härlig tid i livet som jobbonär och precis så som Susanne hoppats, men notan för den nyvunna friheten och välbehövliga vilan kom som en överraskning.

 – Jag började ta ut allmän pension vid 62 år. Det har kostat mig 3 000 kronor lägre i pension per månad, livet ut, konstaterar hon.

Tjänstepensionen ger extra utrymme

Men med det sagt så försvinner inte sötman av frihet och lediga dagar, intygar Susanne som har kommit till SPPs fest för 2024 års pensionärskull, mitt på Stureplan i Stockholm. Även om beslutet kostat en del så var det nödvändigt för hennes del.

– Och det är så skönt att inte arbeta 100 procent som jag trodde. Tack vare min tjänstepension har jag utrymme att både ha lite roligt och resa lite. Tjänstepensionen är räddningen. Jag har levt ensamstående med tre barn och då fanns det inte utrymme för pensionssparande. Så något privat pensionssparande har jag inte haft, säger hon.

Susanne är 66 år. Hon började sin pensionsbana med att gå ned i arbetstid till 80 procent, sedan 70 procent fram till nu då hon jobbar 50 procent. Till sommaren 2025 checkar hon ut från arbetsplatsen på Södersjukhuset för gott.

– Det ska bli så härligt! Jag förstår inte hur jag har haft tid att jobba, jag fyller min tid med promenader med grannar och tid med kompisar. Och jag reser.

Med facit i handen önskar Susanne att hon hade lagt tid på pensionsplanering i tid och tagit hjälp med rådgivning kring beslutet att börja ta ut pension tidigare än riktåldern.

– Med hjälp hade jag kanske kunnat göra något annorlunda.

Fördelar med att arbeta längre

Tidpunkten för pensionering är en viktig faktor att beakta för dig som planerar din pension. Många väljer att synka sin pensionering med sin äldre partner för att kunna njuta av ledig tid tillsammans, men det kostar en rejäl slant för den som är yngre i relationen. Enligt statistik från Statistiska centralbyrån (2022) är åldersskillnaden mellan svenska gifta olikkönade par i snitt 2,5 år.

I 68 procent av fallen så är det kvinnan som är yngst.

Har den yngre parten dessutom haft lägre lön under arbetslivet blir skillnaden i pensionsnivå större. Det skulle istället gynna den yngre att arbeta längre för att få mer jämlik pension med sin partner. Dessutom har en person som går i pension vid 62 år generellt sett högre skatt på sin pension jämfört med en person som väntar till 67 år eller äldre. Detta beror på att äldre pensionärer får fördelar som förhöjt grundavdrag och högre jobbskatteavdrag.

Nya regler för tjänstepension 2025

Tjänstepensionen har Susanne valt att ta ut på 5 år. Men efter årsskiftet får hon och andra chansen att tänka om, förlänga och till och med pausa sina utbetalningar, för att få pengarna att räcka längre.

Tidigare har det inte varit möjligt att ändra utbetalningsval av tjänstepension i efterhand. Men från den 1 januari 2025 införs möjligheten för många att pausa en påbörjad utbetalning av tjänstepension under de fem första åren.

Möjligheten att ändra utbetalningsplan kommer Susanne att nappa på. 

– Jag kommer att utnyttja de nya reglerna för att behålla högre standard fler år, säger Susanne.

Dock kommer det att ta lite olika lång tid för pensionbolagen att få på plats de nya rutinerna.

Vad gäller för pension som du har hos SPP?

För SPP är förhoppningen att kunna erbjuda möjligheten även för kunder med icke-kollektivavtalade pensioner 2026.

3 tips till dig som vill optimera din pension

1. Planera din pension i god tid

Susanne började ta ut sin allmänna pension vid 62 års ålder. Detta var ett beslut som resulterade i en lägre pension än väntat per månad livet ut.

Tips: Börja planera din pension i god tid och sök rådgivning för att förstå hur olika uttagsstrategier påverkar din framtida ekonomi.

2. Överväg att arbeta längre för högre pension

Susanne hade en stark dröm om att trappa ner och arbeta mindre. Resultatet är en lägre allmän pension och stram budget när hennes tjänstepensionutbetalningar upphör.

Tips: Om möjligt, överväg att arbeta längre för att öka din pension. Att arbeta några extra år kan ge dig en högre pension och bättre ekonomiska förutsättningar under dina pensionsår. Detta är särskilt viktigt om du har haft en lägre lön under arbetslivet.

3. Utnyttja nya regler för tjänstepension

Susanne valde att ta ut sin tjänstepension på fem år, vilket hon vill ändra under 2025, med hjälp av nya uttagsregler.

Tips: Håll dig uppdaterad om nya regler och möjligheter för din tjänstepension. Från och med 2025 kan du pausa utbetalningar av tjänstepension under de första fem åren, vilket kan hjälpa dig att behålla en högre standard längre. SPP hoppas på att kunna erbjuda möjligheten under 2026. Se till att dra nytta av nya regler för att optimera din pension. 

Kvinna med vit studentmössa blåser i festblåsare under sommarfirande i Sverige, omgiven av glada människor i bakgrunden

"Pensionspremiären har betytt mer för mig än ni kan tro"

– När jag fick inbjudan från SPP per mail så tänkte jag ”jag bara måste vara med”. Det var nämligen aldrig någon i min familj som kom och hämtade mig när jag tog studenten. Pensionspremiären är min revansch! säger Susanne Lundin, 66 år under SPPs stora fest Pensionspremiären i augusti 2024.