Släpp inte pensionsmiljonerna

Det är sällan för sent – och aldrig för tidigt – att ta tag i pensionen. Genom att sätta dig i förarsätet och göra medvetna val kring ditt sparande kan du påverka din framtid. 

Skaffa dig koll

A och O för ett framgångsrikt sparande är att ta makten över din egen situation. Med en genomtänkt plan blir det oftast lättare att nå målen. På minpension.se kan du få en tydlig bild över hur ditt pensionssparande ser ut idag. Du kan också göra en prognos för att ta reda på vad du väntas få i pension. Har du haft flera arbetsgivare kan din tjänstepension ligga utspridd hos många olika bolag. Ett bra sätt för att få en bättre överblick, exempelvis över sparformer och avgifter, kan då vara att samla dina pensioner på ett ställe. Läs mer om att samla pensionen hos SPP.

Dina val gör skillnad

Valen som du gör kring din pension spelar stor roll för hur stora dina utbetalningar i slutändan kommer bli. För att hitta rätt behöver du bland annat ta ställning till vilken sparform och risknivå du önskar för ditt sparande. Pensionssparande är ofta långsiktigt och investeringar med högre risk kan över tid ge möjlighet till bättre avkastning än investeringar med lägre risk. Fundera därför på hur riskvillig du är som person och när du kommer behöva dina pengar. I takt med att pensionsdagen närmar sig kan det vara klokt att sänka risken i ditt sparande.

Du kan välja att spara i traditionell försäkring med garanti eller i fonder. Värt att tänka på är att dina pensionspengar kommer förvaltas även efter pensionsdagen – de har med andra ord möjlighet att fortsätta växa hela livet.

Börja spara – ju förr desto bättre

Om du vill dryga ut pensionen och behålla ungefär samma inkomstnivå som du har idag även efter pensionen är det viktigt att komma igång med ett eget sparande. Ränta-på-ränta effekten innebär att ju tidigare du börjar spara desto bättre. Spara regelbundet och se till att pengar dras från ditt konto direkt efter lön varje månad. En bra tumregel brukar vara att spara ungefär 10 procent av lönen efter skatt, till pension och buffertpengar. Det finns flera bra sparformer att välja bland till exempel ISK eller kapitalförsäkring. 

Håll koll på avgifterna och se över efterlevandeskyddet

Ränta på ränta-effekten gäller även för avgifter. En procent hit eller dit extra i avgift kan verka lite, men i det långa loppet kan det få stor betydelse för din pension. Fundera också på behoven som du har av ett efterlevandeskydd. Ett sådant kan betyda mycket om du har familj men i vissa fall kan det vara överflödigt, exempelvis om du inte har någon förmånstagare. Skyddet innebär att du själv får lite mindre i pension.

Jobba länge och mycket

Varje år i arbetslivet gör skillnad för din pension. Sträva efter att jobba heltid och så länge du har möjlighet. Om du börjar närma dig pensionsåldern kan det vara värt att överväga att jobba något år extra i fall du vill och har möjlighet. Förmånliga skatteregler från och med året du fyller 67 innebär att ett par år extra i arbetslivet kan ge ett uppskattat tillskott i pensionärsplånboken.

Se över hållbarheten

Tycker du att hållbarhet är viktigt? Se till att investeringsalternativen som du väljer för dina pensionspengar är hållbarhetsgranskade utifrån sociala, etiska och miljömässiga aspekter. Läs mer om hållbarhet på SPP.

Lägg in en extra växel

Tjänar du lite mer? Då kan det vara värt att undersöka möjligheten att löneväxla. För att löneväxling ska vara förmånligt behöver du ha en månadslön på minst 51 245 kronor (2024) efter avdraget för löneväxling. Löneväxling innebär att du kommer överens med din arbetsgivare om att byta en del av din lön före skatt mot pension. Din arbetsgivare kan också välja att skjuta till cirka sex procent extra på beloppet du växlar. Läs mer om löneväxling.

 

Tänk på att investeringar i aktier och fonder alltid innebär en risk! Historisk avkastning är ingen garanti för framtida utveckling.