Oktober är här, och det är faktiskt den månad då flest par i Sverige väljer att gå skilda vägar, enligt de senaste årens statistik. Kanske har du hört att skilsmässorna ofta skjuter i höjden strax efter semestern, och det är ingen slump. För många kan ledigheten innebära tid att reflektera över sin relation, och ibland blir hösten starten på ett nytt kapitel. Men en separation kan också föra med sig ekonomiska utmaningar som kan vara svåra att hantera.
Skilj dig medan du är nykär. I tanken alltså. Det är ett råd som faktiskt inte är så dumt. Varför? Jo, för att statistiken tyvärr visar att närmare hälften av alla äktenskap slutar i skilsmässa. Trots detta diskuterar få par hur en separation skulle påverka ekonomin – något som i värsta fall kan bli riktigt dyrt.
Tips: Så kan du undvika ekonomisk baksmälla
Tänk till innan
Det är kanske inte "top of mind" när ni är nykära och lyckliga, men ni kommer förmodligen att tacka er själva längre fram om ni tar upp frågan om er ekonomi tidigt i relationen. Genom att prata om hur den skulle påverkas av en eventuell separation (eller någon annan förändring, för den delen – det kan ju tyvärr ske oförutsedda saker i livet, som att någon blir sjuk eller går bort), kan ni skapa trygghet inför framtiden.
Gör upp mellan er
Se också till att ni har de nödvändiga juridiska avtalen på plats. Om du eller din partner har egendom eller sparande som ni inte vill dela vid en eventuell skilsmässa, kan det vara klokt att skriva ett äktenskapsförord. Det gäller även om ni har ett kompenserande sparande till en av er eller en privatägd pension som ni vill skydda. Genom att komma överens om vad som ska gälla kan ni undvika framtida konflikter och säkerställa att ni båda är ekonomiskt skyddade.
Skapa jämställdhet
Har du eller din partner tagit större ansvar för hem och familj, eller planerar någon av er att göra det? Det är viktigt att tänka på att pensionen baseras på er inkomst vilket kan påverka den ekonomiska jämställdheten, till exempel om någon av er behöver jobba mindre under en period. Prata om hur ni kan kompensera, till exempel genom att överföra premiepensionsrätter som är en del av den allmänna pensionen. Skulle ni skilja er avslutas överföringen automatiskt. Det kan vara klokt att prata om pensionsskillnader som kan uppstå eftersom pension oftast inte ingår i bodelningen.
Möjliggör framtida frihet
Att bygga upp ditt eget frihetskapital är något du inte ska underskatta. Pengarna kan ge dig ovärderlig trygghet om ditt liv står inför en förändring, som vid en skilsmässa. Sparande i ISK eller kapitalförsäkring ingår i bodelningen, men du kan skydda ditt sparande genom ett äktenskapsförord. Genom att tänka framåt och planera nu, kan du möjliggöra en trygg och fri framtid för dig själv.
Så här påverkas pensionen:
Gäller för gifta. Pensionen ingår aldrig vid en separation mellan sambor.
Din allmänna pension
Din allmänna pension ingår inte vid en bodelning. Men du kan, som nämnts tidigare, välja att föra över din premiepension till din partner. Detta kan vara aktuellt om din partner har tagit ett större ansvar för barn och hem. Om ni skulle skilja er, avslutas överföringen automatiskt, men din partner får behålla de premiepensionsrätter som redan har tagits emot.
Din tjänstepension
Tjänstepension, eller pension som avtalats via pensionsavtal, ingår som huvudregel inte i en bodelning. Men det finns undantag. Om tjänstepensionen ägs av arbetsgivaren, vilket är det vanligaste, ska den inte ingå i bodelningen. Men om tjänsteavtalet är utformat på ett särskilt sätt, till exempel att pensionen ägs av dig eller din partner och arbetsgivaren bara betalar in premierna, kan den faktiskt ingå i bodelningen.
Din privatägda pension
Individuellt pensionssparande (IPS) och privatägda pensionsförsäkringar ingår alltid vid en bodelning. IPS är en äldre sparform som tidigare var populär på grund av skatteavdrag för inbetalningarna, men nu är avdragsmöjligheten begränsad. Var försiktig om du funderar på att omvandla en tjänstepension som ägs av din arbetsgivare till en privatägd försäkring, eftersom den då kommer att ingå i bodelningen. Det kan påverka din ekonomi vid en skilsmässa.
Kan du skriva avtal som kan skydda din pension?
Din tjänstepension som ägs av arbetsgivaren kan inte överlåtas. Den tillhör alltså dig, oavsett om du och din partner väljer att gå skilda vägar.
Men när det kommer till privatägd pension, IPS eller privatsparande, kan du och din partner upprätta ett äktenskapsförord. På så sätt kan ni säkerställa att dessa tillgångar inte ingår i bodelningen om ni skulle separera.