Den 23 december (dagen före julafton) och under mellandagarna stänger vår kundservice klockan 16.00. Läs mer.

Se till att njuta av sommaren – men gör det på ett smart sätt!

En grupp vänner promenerar längs en skogsväg, bär på fiskeutrustning och skrattar tillsammans

Sommaren är här och för många av oss innebär det att vi kan sakta ner, njuta av varmare dagar och koppla av. Det är verkligen något vi ska unna oss, liksom att resa, äta ute oftare och ta med vänner och familj på äventyr. 

Men går det att njuta av säsongens glädjeämnen på ett smart sätt? Ett sätt som inte spräcker semesterbudgeten alltför snabbt och som även kan gynna din ekonomi på lång sikt?

Ja, det gör det, men det är lätt hänt att impulsköp som en extra glass eller en flaska vatten på språng förstör semesterbudgeten.

Så hur mycket kan det bli? Vilken skillnad kan till exempel en glass om dagen göra istället för två för din ekonomi?

Här är ett räkneexempel som kanske kan inspirera dig:

Tänk på det här: om du sparar pengarna du vanligtvis skulle lägga på en extra glass varje dag – låt säga 30 kr – kan det göra stor skillnad i din plånbok. På bara fem veckor blir det över 1000 kronor. Hur mycket skulle det då bli om du istället valde att sätta in pengarna i ett långsiktigt sparande? Avkastningen kan självklart variera. Men om vi antar att du skulle sätta in en tusenlapp varje månad i ett sparande, till exempel i fonder, och att den årliga värdeutvecklingen är 7 procent, då kan ditt sparande ha vuxit till över 70 000 kronor om 5 år. Tänk dig sedan vad du kan åstadkomma på tio år om du fortsätter spara på samma sätt.

Välj den avkastning du tror på.

3 tips för ett smart sparande:

 

  1. Buffra upp
    Det första du bör spara till är en buffert – pengar som kan täcka oförutsedda kostnader som kan dyka upp. Ett bra mål är att spara cirka 10 procent av din lön tills du har samlat ihop ungefär två månadslöner efter skatt. Denna trygghet kan vara värdefull om du till exempel blir arbetslös eller om något i hemmet går sönder.
  2. Investera i framtiden
    Nästa steg är att fundera på det långsiktiga sparandet till pensionen. Jag brukar rekommendera att försöka spara cirka 5 procent av lönen till din pension. Men spara efter din förmåga – och kom ihåg att ju tidigare du börjar spara, desto bättre. Det finns flera bra sparformer för långsiktigt pensionssparande, till exempel kapitalförsäkring.
  3. Förverkliga dina drömmar När du har byggt upp din buffert och kanske kan fortsätta spara 10 procent av din lön, eller så mycket som din ekonomi tillåter, är mitt tips att dela upp sparandet. Sätt hälften av sparpengarna till din pension och den andra hälften till dina mål som du har på lite kortare sikt. Du kanske vill ordna en stor fest nästa gång du fyller jämnt eller köpa en segelbåt om några år.

Här hittar du en sparguide och tips på olika sparformer.

Så här har jag räknat:

I exemplet ovanför har jag räknat med att du sätter in 1000 kronor varje månad i ett sparande med en årlig värdeutveckling på 7 %. Det innebär att du kommer ha ungefär 71 000 kronor efter 5 år. Kom ihåg att investeringar i fonder innebär en risk.