Just nu har vi längre svarstider i kundservice. Läs mer

Dubbelsänkning! Så kan du och din ekonomi gynnas av Riksbankens besked

Två personer arbetar tillsammans vid en bärbar dator i ett ljust rum

Har du privatlån, bolån eller andra krediter? En sänkt styrränta kan minska dina ränteutgifter och månadskostnader rejält. Särskilt mindre lån med rörlig ränta påverkas snabbt av Riksbankens beslut. Dubbelsänkningen betyder att styrräntan sjunker med 0,50 procentenheter till 2,75 procent.

Här är exempel på några delar av din ekonomi som kan påverkas av räntebeskedet och tips på hur du kan dra nytta av räntesänkningen:

Bolånet

Har du en rörlig ränta på ditt bolån kan det påverkas ganska direkt av nyheten att Riksbanken nu sänker styrräntan ytterligare med 0,5 procentenheter. Men, eftersom den kortaste bindningstiden för rörliga bolån är tre månader, finns det en viss eftersläpning. Det som avgör när just du kan se en förändring i dina räntekostnader är därför villkoren som gäller för ditt bolån.

Har du en bunden ränta med en längre bindningstid kommer den inte att påverkas av ett enskilt räntebesked. Här är det snarare långsiktiga räntetrender, det internationella ränteläget (och förstås när ditt bolån omförhandlas) som avgör när räntan sänks.

På liknande sätt kan andra lån, som billån eller krediter, påverkas av räntebeskedet. För vissa lån med rörliga räntor kan räntesänkningar ske, men oftast inte lika snabbt eller i samma omfattning som för bolån.

Tips: Vad kan du göra för att dra nytta av situationen?
Den rådande marknadsräntan kan påverka vilken ränta du erbjuds när din nuvarande låneränta löper ut. Med andra ord kan det nu, när räntan är låg och Riksbanken öppnar upp för  ytterligare räntesänkningar, vara ett bra läge att förhandla räntan med din bank. Tre tips är att jämföra erbjudanden från olika aktörer, se om du kan samla övriga lån och ta med information från Riksbankens räntebesked när du pratar med banken.

Rött trähus i höstmiljö med gula löv och staket, Sverige

Rörlig eller bunden ränta?

Det  beror på hur din situation ser ut och hur du ser på risk. Båda alternativen har sina fördelar och nackdelar:

  • Rörlig ränta: Det är populärt att välja rörlig ränta. Historiskt sett har den rörliga räntan ofta varit billigare över tid. Men den innebär också en viss oförutsägbarhet kring hur dina räntekostnader kommer att utvecklas.
  • Bunden ränta: Att binda en del av lånet kan vara fördelaktigt, till exempel om du har små marginaler eller vill ha stabilitet och förutsägbarhet i din ekonomi.

 

Sparandet
En lägre ränta kan även påverka ditt sparande. Framförallt kan den göra skillnad genom att minskade räntekostnader faktiskt kan innebära att du får mer pengar i plånboken. Det som också kan vara bra att ha med sig är att en sänkning av styrräntan kan leda till att bankerna sänker sina inlåningsräntor. För dig som sparare kan det betyda att du får lägre ränta på ditt sparkonto, något som i sin tur kan leda till att andra placeringsalternativ blir mer attraktiva.
  
Om du sparar långsiktigt kan kanske fonder med god riskspridning vara intressanta för att få möjlighet till avkastning över tid. Men låt alltid din syn på risk, din situation och hur länge du vill spara avgöra. Tänk också på att aldrig placera pengar i fonder eller andra tillgångar kopplade till aktiemarknaderna om du inte kan riskera att de minskar i värde. Det är bättre att ha dessa pengar på ett sparkonto, även om räntan är låg.

Tips: Vad kan du göra för att dra nytta av situationen?
Om räntebeskedet innebär att du får mer pengar över och vill börja spara, kan ett bra första steg vara att bygga upp en buffert. Pengar du snabbt kan komma åt om något oväntat händer, som om kylen går sönder eller din bil ger upp. Ett riktmärke kan vara att försöka spara så att du har två månadslöner efter skatt som en extra trygghet. När bufferten är på plats, kan det vara fördelaktigt att tänka mer långsiktigt och börja spara till pensionen. Därefter kanske du vill överväga att fokusera på andra mål som resor, födelsedagsfester eller andra investeringar.

Hitta en sparform som passar dig
För dig som vill komma igång med ett sparande finns flera sparformer att välja bland som passar för olika sparmål. Här kan du utforska olika sparmöjligheter. 

Tänk på att investeringar i fonder innebär en risk. Historisk utveckling är ingen garanti för framtida avkastning.

Om räntebeskedet

Den 7 november meddelade Riksbankens att räntan sänks för fjärde gången i år med 0,5 procentenheter till 2, 75 procent.  Läs mer här.