Nya pensionsregler - så maxar du pensionen!

Du som läser har säkert redan koll på en höjning av pensionsåldern, men vet du hur de nya lagarna påverkar just din pension? Om inte så är det bara att luta dig tillbaka och läsa vidare, så reder vi ut det tillsammans.

Från och med 2023 börjar nya pensionsåldrar gälla för när allmän pension kan tas ut första gången och när inkomstpensionstillägg, garantipension och bostadstillägg kan börja betalas ut. Det är ett steg emot att införa den så kallas riktåldern som innebär att uttagsreglerna kommer anpassas efter medellivslängdens utveckling.

När det gäller garantipension, inkomstpensionstillägg och bostadstillägg är tidigaste ålder för att få dessa förmåner 66 år. De nya reglerna gäller för dig som är född 1958 eller senare. Här kan du läsa mer.

Hur påverkar de nya reglerna tjänstepensionen?

När det kommer till tjänstepensionen är det avtalet som din arbetsgivare tecknat med pensionsbolaget som styr uttagsåldrarna liksom de övriga villkoren. De innebär att din tjänstepension inte automatiskt kommer påverkas av de nya pensionsåldrarna. Om en ändring ska ske i avtalet behöver din arbetsgivare och pensionsbolaget komma överrens om det.

Prata gärna med din arbetsgivare ifall du funderar på om din tjänstepension kan komma att påverkas av de nya pensionsreglerna.

Lönsamt att jobba länge

Du har från 2023 rätt att jobba fram till 69 år. För dig som har möjlighet att arbeta längre kan detta vara en guldgruva för pensionen – ett exempel från pensionsmyndigheten visar nämligen att ett års extra arbete, kan ge dig med en genomsnittlig lön, mellan 1 400 till 2 200 kronor mer i pension, livet ut.  

8 tips för att maxa pensionen utifrån de nya pensionsreglerna

Oavsett hur mycket det svenska pensionssystemet förändras kan du själv påverka hur pensionen blir i slutändan.

#Jobba och betala skatt

Tänk på att inkomster du inte skattar för ger heller inte rätt till pension. Kom ut i arbetslivet tidigt och tjäna in till tjänstepensionen. Jobbar du deltid en längre period påverkar det också din framtida pension.

#Premiepensionen

Du kan själv välja om du vill placera pengarna genom fondval eller om du låter pengarna ligga kvar i det statliga förvalet AP7 Såfa. Väljer du premiepensionsfonder själv, tänk då på att inte betala för hög avgift.

#Eget pensionssparande

Ett sätt att dryga ut pensionen är ett eget pensionssparande. Det finns flera bra och enkla sparformer att välja mellan, exempelvis kapitalförsäkring eller investeringssparkonto (ISK). Läs mer

#Löneväxling

Ett populärt sätt att lägga in en extra växel till pensionen är att löneväxla, vilket innebär att du byter en del av din lön idag mot pensionssparande. Din arbetsgivare behöver erbjuda löneväxling och för att det ska vara förmånligt måste månadslönen uppnå ett visst belopp. Beloppet varierar från år till år och bestäms utifrån årets aktuella inkomstbasbelopp. Anställda som tjänar mer än 51 245 kronorkronor i månaden 2024 kan löneväxla och för de som tjänar mindre så är det bättre med andra alternativa sparformer. Läs mer

#Få koll på avgifterna

Jämför avgifter för att se till att du får rätt sparande till rätt pris och “valuta” för den avgift du betalar. Om du undviker onödigt höga avgifter så går helt enkelt mer pengar till ditt sparande. Genom att samla din pension på ett och samma ställe kan du ofta sänka dina avgifter, och på så sätt få mer till pensionen. Läs mer

# Föräldraledighet

En jämställd föräldraekonomi är en förutsättning för en jämställd pension. Ta ut föräldraledighet jämställt, eller se till att kompensera den partner som är hemma mer.

# Jobba längre

Att jobba längre ger förhoppningsvis lite extra klirr i kassan den dagen du går i pension. Från det år du fyller 67 år ( 2023) betalar du även mindre i skatt, vilket betyder att du får behålla mer i plånboken. Läs mer

# minPension

På minpension.se kan du se hela din pension och göra en pensionsprognos genom att logga in på Mina sidor. Gör en prognos då och då för att se hur din framtida pension blir vid olika pensionsåldrar.