Från och med 2023 börjar nya pensionsåldrar gälla för när allmän pension kan tas ut första gången och när inkomstpensionstillägg, garantipension och bostadstillägg kan börja betalas ut. Det är ett steg emot att införa den så kallas riktåldern som innebär att uttagsreglerna kommer anpassas efter medellivslängdens utveckling.
När det gäller garantipension, inkomstpensionstillägg och bostadstillägg är tidigaste ålder för att få dessa förmåner 66 år. De nya reglerna gäller för dig som är född 1958 eller senare. Här kan du läsa mer.
Hur påverkar de nya reglerna tjänstepensionen?
När det kommer till tjänstepensionen är det avtalet som din arbetsgivare tecknat med pensionsbolaget som styr uttagsåldrarna liksom de övriga villkoren. De innebär att din tjänstepension inte automatiskt kommer påverkas av de nya pensionsåldrarna. Om en ändring ska ske i avtalet behöver din arbetsgivare och pensionsbolaget komma överrens om det.
Prata gärna med din arbetsgivare ifall du funderar på om din tjänstepension kan komma att påverkas av de nya pensionsreglerna.
Lönsamt att jobba länge
Du har från 2023 rätt att jobba fram till 69 år. För dig som har möjlighet att arbeta längre kan detta vara en guldgruva för pensionen – ett exempel från pensionsmyndigheten visar nämligen att ett års extra arbete, kan ge dig med en genomsnittlig lön, mellan 1 400 till 2 200 kronor mer i pension, livet ut.