Marianne Hvitlock, 66: ”Jag har aldrig haft det så bra som nu”

”Hej pensionärslivet, adjö fördomar!” Det är mottot för Marianne Hvitlock som njuter av ett sprudlande liv som ”jobbonär”. Att kombinera jobb och pension är en lösning som ger mer pengar i plånboken och blir allt vanligare bland svenska 65 åringar.

En gammal knarrig kvinna med käpp – det var så den unga Marianne Hvitlock föreställde sig en pensionär.

I år är hon del av 2024 års pensionärskull och kan bara skratta åt hur fel den 30-åriga versionen av Marianne hade. Nu är hon 66 och så långt ifrån en gammal gumma man kan komma. Faktum är att Marianne fullkomligt strålar i sin storblommiga klänning med knyt i midjan.

–  Som ung tänkte jag sällan på mig själv som gammal. Om jag gjorde det så kunde jag inte föreställa mig hur det skulle bli, säger hon under SPPs stora fest Pensionspremiären som gick av stapeln i augusti i centrala Stockholm.

Deltidspension en populär lösning

Marianne har all anledning att vara glad. Efter ett långt arbetsliv, inom först resebranschen och sedan fastighetsbranschen, har hon nyligen startat en ny skön tillvaro som ”jobbonär”, det vill säga deltidspensionär, där hon kombinerar ett stimulerande yrkesliv med nyvunnen egentid.

Ridning, körsång, konserter och en hel del träning toppat med lite, lite skönhetsvård på salong, fyller Mariannes vardag.

–  Jag lägger den lediga tiden på att ta hand om mig själv, för att må bra och behålla hälsan. Dessutom älskar jag att dansa. Jag och min sambo tar ofta del av Stockholms nöjesliv.

Svårt att få pensionen att räcka

För tre år sedan, efter en konstruktiv dialog med arbetsgivaren, satte Marianne planen för att trappa ned arbetslivet successivt. Både för att hon inte vill sluta helt med det hon älskar, men också för att få privatekonomin att gå ihop. Att sluta helt vid 65 år hade Marianne inte råd med.

–  Att pensionsspara har gått under min radar under livet och det var heller ingen som pratade sparande med mig när jag var ung. Dagens unga vuxna är mycket mer medvetna. Båda mina barn tänker på pensionen trots att de bara är i 30-årsåldern. Jag önskar att jag hade varit lika klok, säger Marianne.

 

Mariannes 3 tips till dig som ska gå i pension

  1. Stanna kvar i yrkeslivet några dagar i veckan. Sluta inte jobba helt, det kan bli en tuff kontrast.
  2. Träna för välbefinnandet, både fysiskt och psykiskt.
  3. Gör sådant du mår bra av! Välj bort det som tar din energi.

Många jobbonärer mellan 65 och 66 år

Att kombinera jobb och pension är en lösning som ger mer pengar i plånboken och blir allt vanligare bland svenska 65-åringar. Under 2022 fanns det cirka 261 000 personer som kombinerade arbete och pension, enligt Pensionsmyndighetens siffror. De flesta är mellan 65 och 66 år, men det finns också cirka 2 300 jobbonärer som är 85 år eller äldre.

Det finns en hel del att tjäna på att jobba i kombination med att ta ut pension: högre jobbskatteavdrag från det år man fyller 67 år och dessutom minskar arbetsgivaravgiften från 31,4 % till 10,31 % vilket vissa arbetsgivare väljer att istället ge i lön. Men det gäller att se upp så att lön och pension inte överstiger brytpunkten för statlig skatt, 58 100 kr för personer från 67 år, då kan hela kalaset bli en förlustaffär.

–  Jag skulle ha för lite att leva av om jag blev pensionär på heltid idag. Jag har aldrig brytt mig om mitt pensionssparande. Jag sköt frågan på framtiden, säger hon och tillägger att det inte är en taktik som hon rekommenderar.

Pensionärslivet bättre än många tror

I framtiden ser Marianne sig själv några veckor per år i Italien eller Spanien, någonstans vid Medelhavet, med barn och barnbarn runt sig, för att njuta av ledighet på heltid. Men inte än. Marianne njuter för fullt av sin nya tid i livet, med rymlig lägenhet i Tyresö och en liten övernattningslägenhet i Stockholm. Att få arbeta och samtidigt ha gott om fritid, där hon kan fokusera på att ta hand om sig själv. Det är den perfekta tillvaron, menar hon.

–  Jag har aldrig haft det så bra som nu. Tänk om man hade fått den här chansen för flera år sedan!

Men den här känslan av lycka som hon känner nu, var inte självklar. Det har varit en resa.

Den där första gången man ser sitt vuxna jag bortom sin yrkesroll kan upplevas som utmanande, bekräftar Marianne.

– Jag fick lite panik faktiskt. Och när jag en dag blev erbjuden 10 procents pensionärsrabatt i en butik, ja, då kände jag mig väldigt gammal, berättar hon.

­– Det finns många stereotypa uppfattningar och fördomar om hur det är att ”vara äldre”. Många betraktar oss som passerat 65 år som passé. Men allt beror såklart på vilka förutsättningar man har och om man har hälsan. Att vara frisk och stark det är inget att ta för givet. Jag är mer än tacksam.