Håll nyårslöftet – så hittar du det optimala sparandet för dig

Nytt år, nya möjligheter! Är du sugen på att kickstarta ditt sparande men osäker på vilken sparform som passar dig bäst? Här är en guide som hjälper dig att välja ett sparande som matchar dina behov.  

Kom ihåg: Investeringar innebär en risk. 

Kapitalförsäkring och ISK– spara 150 000 kronor skattefritt

Kapitalförsäkring och ISK är två sparformer som har flera likheter, men också en del skillnader. De är populära på grund av sin flexibilitet, vilket gör det enkelt att komma igång och spara i fonder. Du kan också byta fonder utan att behöva skatta för enskilda vinster – istället betalar du varje år en låg schablonskatt.

En nyhet för 2025, som det skrivits en hel del om, är att du från och med den 1 januari kan spara upp till 150 000 kronor skattefritt. 2026 föreslås denna skattefria nivå höjas ytterligare till 300 000 kronor.

Passar sparformerna dig?
Kapitalförsäkring och ISK kan vara rätt för dig om du vill spara flexibelt och ha möjligheten att byta fonder ofta. Båda sparformerna gör det också enkelt att ta ut dina pengar, även om kapitalförsäkringar ofta har en kortare bindningstid, till exempel under ett år. De passar bra för långsiktigt sparande, och uttagen är i regel kostnadsfria. Det är också enkelt att komma igång med ett månadssparande.

Löneväxling – kan ge dig som har möjligheten 20% mer!

Löneväxling innebär att du byter en del av din lön mot en extra avsättning till din pension. Din arbetsgivare behöver erbjuda dig möjligheten för att du ska kunna ta del av förmånen. Du behöver också ha en lön efter avdraget för löneväxling som överstiger ett visst belopp, 54 204 kronor i månaden (2025), för att du ska gynnas av den. Har du en lägre lön än så minskar allmän pension och andra viktiga förmåner inom socialförsäkringen. Det kan också vara bra att tänka på att du normalt tidigast kan ta ut dina pengar vid 55 års ålder.  

Passar sparformen dig?
Har du möjlighet att ta del av förmånen visar  vår uträkning att den, trots skattebefrielsen på belopp upp till 150 000 kronor 2025 för kapitalförsäkring och ISK, kan bli ett mer lönsamt sparalternativ.  Anledningen till det är att skatten är låg och att du skjuter upp inkomstskatten tills det är dags att ta ut din pension. När du tar ut pengarna kan skatten du behöver betala också mycket väl bli lägre, eftersom pensionsuttagen för många blir lägre jämfört med lönen de tjänar idag.

Vår uträkning visar att du, om du sparar 3 500 kronor i månaden under tio år och får en årlig värdeökning på 5%, har möjlighet att få omkring 20% mer i pension jämfört med motsvarande sparande i kapitalförsäkring och ISK. Det under förutsättning att du tar ut dina pengar under tio år.

Så har vi räknat

  • Från och med 2025 kan du spara upp till 150 000 kronor skattefritt i ditt ISK eller din kapitalförsäkring. Skattebefrielsen omfattar ditt sammanlagda sparande på kapitalförsäkring och/ISK. Du kan alltså inte spara 150 000 kronor skattefritt på varje konto separat (om du har flera konton).

    Vad blir då skatten om du sparar mer än så?
    Du kommer att beskattas på den del av sparandet som ligger över gränsen. Sparar du 250 000 kronor får du betala en schablonskatt på 100 000 kronor. 

    Du får betala lika mycket skatt för en kapitalförsäkring som för ett investeringssparkonto. Men rent tekniskt beskattas sparformerna på olika sätt. Skillnaden är framförallt att skatten för kapitalförsäkringen dras direkt från försäkringens värde fyra gånger per år, medan skatten för ISK tas upp i din deklaration och är förtryckt.

    För 2025 har schablonskatten fastställts till 0,888 % för både kapitalförsäkring och ISK.

  • Det finns några viktiga skillnader mellan kapitalförsäkring och ISK. En av dessa är hur du kan ta ut dina pengar. Med en kapitalförsäkring kan du bestämma hur och när pengarna ska betalas ut, till exempel månadsvis som ett extra tillskott till din pension. Du kan också välja att de ska betalas ut till en viss person. Med ett ISK behöver du aktivt sälja av delar av ditt innehav för att ta ut pengarna.

    En annan viktig skillnad är att en kapitalförsäkring inkluderar ett återbetalningsskydd. Om du skulle gå bort innan pengarna har betalats ut, går ditt sparande till de personer du valt som förmånstagare, och beloppet som betalas ut motsvarar vanligtvis 101 procent av värdet på din kapitalförsäkring. Förmånstagare är i första hand din make/maka/sambo och i andra hand dina barn, men du kan ändra detta om du vill.

    I ett ISK ingår däremot inte återbetalningsskydd. Om du skulle gå bort, tillfaller pengarna ditt dödsbo och fördelas enligt arvsregler eller testamente.

Scenario 1: Löneväxling

  • Du löneväxlar 3500 kr per månad i 10 år.
  • Efter 10 år börjar du ta ut pengarna under en period på 10 år.
  • Du kan då ta ut cirka 4680 kr per månad.

Scenario 2: Kapitalförsäkring

  • Istället för att löneväxla, sparar du 2526 kr per månad i en kapitalförsäkring (efter 28% skatt på 3500 kr) i 10 år.
  • Efter 10 år börjar du ta ut pengarna under en period på 10 år.
  • Du kan då ta ut cirka 3866 kr per månad. 21% mindre jämfört med löneväxling.

Scenario 3: ISK

Istället för att löneväxla, sparar du 2526 kr per månad i en kapitalförsäkring (efter 28% skatt på 3500 kr) i 10 år.

  • Efter 10 år börjar du ta ut pengarna under en period på 10 år.
  • Du kan då ta ut cirka 3982 kr per månad. 18% mindre jämfört med löneväxling. 18% mindre jämfört med löneväxling.

Uträkningen bygger på en årlig schablonskatt för ISK och kapitalförsäkring på 1,09 procent och en skatt på 28% vid utbetalning (utan förhöjt grundavdrag) för samtliga sparformer. Skatten kan variera beroende på till exemel din inkomst och din ålder. Går du i pension efter 67 år så gäller förmånliga skatteregler. I exemplet har vi också räknat med i fallet för löneväxling att arbetsgivaren skjuter till 6 procent (något som är vanligt). 

 

Man lyfter upp ett leende barn i en höstlig utomhusmiljö med träd i bakgrunden

Låt 2025 bli året när du ger ditt sparande ett lyft