Nu står det klart: Möjligt att pausa tjänstepensionen – vad innebär det för dig?

Den 23 oktober godkände riksdagen regeringens förslag om att införa flexiblare regler för tjänstepension. För dig som pensionär innebär det att du nu kan pausa dina tjänstepensionsutbetalningar under de fem första åren. Det blir även möjligt att ändra utbetalningstiden.   

– Förändringen ger flera fördelar för personer som vill planera sin pension. Möjligheten att pausa tjänstepensionen innebär både flexibilitet och att det blir lättare att kontrollera utbetalningen, och att till exempel kombinera jobb och arbete, konstaterar Shoka Åhrman, sparekonom på SPP.

När kan du dra nytta av ändringen?
För kollektivavtalade tjänstepensioner pågår förhandlingar. Flexiblare uttag förväntas bli möjligt inom ITP (avtalet för privatanställda tjänstemän) från 1 oktober 2025. Tillhör du SAF-LO (privatanställda arbetare) kommer du troligen ha möjlighet att dra nytta av ändringen från 1 januari 2026.

För dig som är anställd inom statlig sektor, kommuner och regioner (omfattas av PA 16 eller AKAP-KR), kommer förändringarna troligtvis börja gälla från 1 juli 2025.

– Vi på SPP kommer givetvis att anpassa oss till de krav som kollektivavtalsparterna ställer, säger Shoka Åhrman.

Vad gäller för dig som har pensionslösningar som inte är kollektivavtalade hos SPP?

– Det blir frivilligt för pensionsbolagen att erbjuda möjligheten att pausa. Vi är såklart väldigt positiva till förändringar som gör det lättare för dig som sparare att anpassa pensionen efter dina behov. Därför kommer vi under 2025 att utreda var vi ser att du som sparare kan gynnas av förändringen, säger Shoka Åhrman och fortsätter:

– Det som först blir fokus är att se till att alla kollektivavtalskrav uppfylls. Därefter kommer vi att ta itu med övrig tjänstepension. Förhoppningen är att kunna erbjuda möjligheten redan under 2026!

Vilken är den främsta fördelen?

– Det är som jag nämnde tidigare helt klart flexibiliteten. Det blir möjligt för dig som är pensionär att pausa din utbetalning för att arbeta, utan att det behöver innebära att du hamnar i högre skatteklasser eller att du blir av med viktiga skydd. Du kan även förlänga din utbetalningstid även om du från början har valt en kortare period. Det blir lättare att planera din pension helt enkelt, säger Shoka Åhrman.

– Förändringen stöttar också arbetslinjen genom att den underlättar för dig som vill fortsätta jobba, som vill återgå till arbete, eller kombinera pension och arbete. Det finns flera fördelar för din slutliga pension att stanna kvar något år extra i arbetslivet om du har möjlighet, tillägger Shoka Åhrman.

Vad är viktigt att tänka på?

– Förslaget gäller bara de första fem åren av pensionsuttaget och kan variera beroende på din pensionslösning, ditt avtal och vad ditt pensionsbolag har för regler, förklarar Shoka Åhrman.

– Det viktiga blir, precis som när det gäller all pensionsplanering, att du känner dig trygg med att du förstår vad pausen innebär för din specifika situation. Därför är mitt tips att prata med en rådgivare. Ta hjälp av ditt pensionsbolag eller din pensionsrådgivare om du funderar på vad en paus av pensionen skulle innebära för dig, avslutar Shoka Åhrman.

 

Här kan du läsa mer i regeringens proposition

Checklista: Frågor att ställa om du vill pausa pensionen

  • Vad innebär pausen för dig? Reglerna kan skilja sig åt beroende på pensionslösning, avtal och pensionsbolag.
  • Vilka blir konsekvenserna? Det är viktigt att förstå hur en paus påverkar din situation och om det finns pensionsförsäkringar som kan påverkas negativt.
  • Hur påverkas efterlevandeskyddet? Se till att du har koll på hur skydden som är kopplade till din pension påverkas. En förändring kan innebära nya krav på riskbedömning.