Den 23 december (dagen före julafton) och under mellandagarna stänger vår kundservice klockan 16.00. Läs mer.

Få din ekonomi i toppform

Man i mörkblå kostym med korslagda armar, står framför ljusa gardiner och ler mot kameran

Har du någonsin lämnat matbutiken, tittat på kvittot och undrat: "Hur kan det vara så dyrt?"

Med en osäker värld kan det vara bra med några enkla tips på hur du kan rusta din ekonomi .

Börja med årsbesiktningen
Oavsett hur du ser på planen som du vill sätta upp för din ekonomi inför det kommande året; om du ser den som en nystart, chans till revansch eller en strategi för fortsatta segrar, så brukar mitt tips vara att först och främst säkerställa att du har bra koll på nuläget. Jag brukar rekommendera att göra en årlig "besiktning" av ekonomin för att öka möjligheterna att nå dina mål. 

Med andra ord. Ta dig lite tid för att logga in hos banken och eventuella nätmäklare som Avanza eller Nordnet, och titta igenom dina inkomster, utgifter och sparanden. Du har säkert redan bra koll på det mesta men det kan kännas skönt att göra en mer omfattande genomgång av ekonomin för att säkerställa att du har full koll på din ekonomiska situation.

Gör en årsplan
Nästa steg är att göra en årsplan. Här är det bra att komma ihåg att en skiss alltid är bättre än ett blankt papper. Tänk igenom dina planer för de kommande månaderna. Förmodligen känner du redan nu till en hel del saker du vill göra och som kommer kosta en del. Jul och nyår är exempel på högtider då det brukar gå åt en hel del pengar. Fundera också på om du planerar för någon större utgift under året, som inte ryms inom din vanliga månadslön, till exempel sommarsemestern? Gör sedan en budget som hjälper dig att få en överblick över hur mycket pengar du räknar med att få in under året och de viktigaste sakerna du vill använda dem till.

Med bra koll på nuläget och en plan för året redo, är det dags att säkra formen för din ekonomi. För att skapa en stark och sund privatekonomi är det framförallt tre saker som är viktiga att få på plats:   

1. Bufferten
Stötdämparen för din ekonomi och det viktigaste för grundformen. Har du bara möjlighet att lägga undan lite pengar under året, så kan det vara en god idé att använda dem för att bygga upp en buffert om du saknar en sådan. Pengar som du snabbt kan komma åt om något oförutsett skulle hända, till exempel om elpriserna chockhöjs eller om din tvättmaskin ger upp. Ett bra riktmärke är att spara ihop så att du har ungefär två månadslöner efter skatt på ditt sparkonto.

2. Det långsiktiga sparandet
Här handlar det om att se till de planer du har som ligger lite längre bort i tiden. Du har säkert många drömmar som du inte kan spara ihop till på bara ett år. Du kanske till exempel skulle vilja ställa till med en rejäl fest nästa gång du fyller jämnt eller köpa en sommarstuga i framtiden? En effektiv strategi om du vill spara långsiktigt kan vara att starta ett regelbundet månadssparande, till exempel i fonder med god riskspridning. På så vis får du möjlighet att sprida risken över tid eftersom du fortsätter att spara oavsett marknadsläge. Det finns flera bra sparformer att välja bland, till exempel ISK eller kapitalförsäkring.

Men tänk på att investeringar med koppling till aktiemarknaden alltid innebär en risk. Pengar du behöver i närtid eller inte kan riskera att bli av med ska du därför alltid hålla utanför börsen.

3. Sparandet till ditt framtida jag 
Det sista steget för att säkerställa att du har en bra kontroll över din ekonomi är att se över din framtida inkomst. Sparandet till din pension. Att få bra koll på det, som för många faktiskt är ett av livets viktigaste sparanden, behöver varken vara särskilt svårt eller tidskrävande. Gör så här:

Börja med att logga in på MinPension. Där kan du se din totala pension, den som du fått från staten och från olika arbetsgivare. Du kan också göra en pensionsprognos för att se hur stor din framtida pension förväntas bli. Fundera på om beloppet matchar dina förväntningar eller om du vill starta ett kompletterande sparande?

Passa även på att undersöka vilka bolag som har hand om dina tjänstepensioner och villkoren du har för ditt sparande. Här är det viktigt att jämföra med vetskapen om att avgifterna du betalar i ditt sparande kan få stor betydelse för hur mycket pengar du kommer att få i slutändan. Fundera också på om det finns möjlighet att samla din pension för att sänka dina avgifter och få mer pengar över till ditt framtida lediga liv.

Har du koll på alla dessa delar? Grattis! Då är din ekonomi väl rustad för 2024 och de kommande åren!