Börsen skakar igen: Shoka Åhrman kommenterar läget

Den senaste tiden har världens börser skakat ordentligt, vilket har lett till stor oro bland sparare. Vår sparekonom Shoka Åhrman förutspår att vi kan stå inför en längre period av upp- och nedgångar på börsen, något som kan påverka ditt sparande på kort sikt.

Det är många faktorer som spelar in. Den geopolitiska oron vi ser, och hur den amerikanska centralbanken agerar, är exempel på saker som påverkar börshumöret från vecka till vecka och dag till dag, säger Åhrman.

Stockholmsbörsen hade nyligen sin värsta dag på över ett år, med ett fall på över 3 procent.

– Vi såg börsbolagen falla på bred front. Både mindre och större bolag påverkades, konstaterar Åhrman.

"Kan bli värre innan det blir bättre"
Hon menar att du som småsparare bör vara förberedd på att marknaden kan komma att sjunka ytterligare innan en eventuell uppgång. Den nuvarande volatiliteten kan leda till ytterligare kursrörelser och stora summor som lämnar marknaden.

Åhrman pekar också på valet i USA och eventuella räntesänkningar som viktiga faktorer som kommer att avgöra börsens utveckling fram till årsskiftet. En dämpad ekonomisk tillväxt påverkar företagens vinster, vilket i sin tur påverkar börsen.

– Det är svårt att förutse hur aktie- och fondmarknaden kommer att reagera, särskilt med den ökande oron för den amerikanska ekonomin. Men småsparare behöver nog förbereda sig på att det kan bli värre innan det blir bättre, säger Åhrman.

Håll fast vid din långsiktiga strategi
För dig som sparar långsiktigt till pensionen behöver kortsiktiga börsfall inte påverka särskilt mycket, menar Åhrman. Det viktiga är att hålla fast vid sin strategi på lång sikt och att fortsätta spara regelbundet, även när marknaden är volatil.

Åhrman betonar också vikten av att ha en väl diversifierad portfölj för att sprida riskerna:

– För den som inte vill eller kan engagera sig i enskilda aktier, är fonder ett bra alternativ. Genom att spara i fonder sprider du dina risker automatiskt eftersom en fond består av många olika aktier eller andra tillgångar – men självklart påverkas även fonder av osäkerheten.

Shokas tips för att navigera i börsoron:

 

  1. Håll blicken vid horisonten
    Det kan kännas frestande att fly hetluften på börsen och ro vinsterna i hamn innan det är för sent. Men är du långsiktig i ditt sparande så gäller det gamla uttrycket "sitt still i båten". Sannolikt kommer marknaden att hinna vända upp och ner många gånger innan ditt sparande ska realiseras. Fäst därför blicken på målet, följ din sparplan och låt svängningarna jämna ut sig över tiden.
  2. Rätt plats vid rätt tidpunkt
    Kommer det gå upp eller ner? Det är 10 000 kronorsfrågan som alla sparare vill ha svaret på men som är omöjlig att besvara. Grundregeln är att aldrig ha sparande som du behöver inom en snar framtid på börsen. Genom att se över ditt sparande då och då, och anpassa risken efter när du behöver pengarna, blir det lättare att behålla lugnet när osäkerheten tilltar.
  3. Vänd dövörat till
    Att försöka tajma marknaden genom att pricka in toppar och dalar är näst intill omöjligt. Men beteendeekonomin visar att vi människor (även om vi ofta vill se oss som rationella) till stor del låter våra känslor ligga till grund för besluten som vi fattar. Som sparare är det lätt att falla in i flockbeteendet och basera investeringsvalen på hur andra agerar. Försök därför att undvika att läsa in alltför mycket i exempelvis tidningsrubriker och topplistor.
  4. Sprid dina risker
    Du har säkert hört det förr, men ett bra sätt att undvika att få hjärtat i halsgropen vid plötsliga marknadsrörelser är att sprida riskerna. Se till att du har en god riskspridning i portföljen genom en bra balans av olika tillgångsslag, och att du inte har en alltför stor exponering mot enskilda branscher och regioner. Fonder kan vara ett effektivt sätt att uppnå detta, eftersom de ofta investerar i många olika aktier eller andra tillgångar.
  5. Fortsätt spara!
    Förutom att ha en god fördelning av olika tillgångar finns det faktiskt ytterligare ett sätt att sprida sina risker på – nämligen genom att spara regelbundet. Om du avsätter pengar löpande, exempelvis i ett månadssparande i fonder, kan du köpa i både upp- och nedgång, och sprida ut dina risker över tiden.

    Vill du utforska hur mycket ditt sparande kan växa? Testa vår sparkalkylator och räkna på olika belopp.