Den 23 december (dagen före julafton) och under mellandagarna stänger vår kundservice klockan 16.00. Läs mer.

Jag är 53 år, är det för sent för mig att spara till pensionen?

Kvinna med grått hår sitter avslappnat på en soffa med en bärbar dator i knät, tittar ut genom ett stort fönster i ett ljust och grönt rum

Den här frågan är en av de vanligaste jag brukar få när det kommer till pensionssparande, och jag svarar alltid på liknande sätt: "Nej, det är det inte." Här är 5 tips för dig som vill komma igång.

Det bästa sparandet är det som blir av

Först och främst vill jag nämna det att vi blir allt friskare och lever längre. Räkna därför med att din pension sannolikt kommer behöva räcka i många år. Glöm inte heller att den faktiskt har möjlighet att fortsätta växa även under utbetalningstiden. Det är inte försent att starta ett sparande när du passerat 50, inte heller när du närmar dig pension.

  1. Skapa en bild av nuläget. Mitt första tips till dig som vill få pensionskoll är att logga in på minpension.se. Där kan du få en överblick av hela din pension, din allmänna pension och din tjänstepension. Du kan även göra en pensionsprognos för att se hur stor din framtida inkomst förväntas bli. Fundera på om beloppet rimmar med hur du visualiserar ditt liv i framtiden. Kommer pengarna räcka eller behöver du spara mer? 
  2. Samla pensionen. Har du haft flera arbetsgivare under karriären är sannolikheten stor att ditt tjänstepensionssparande är utspritt lite här och där. Ett tips är att överväga möjligheten som du har att samla din pension. Det främsta skälet till att göra det är att du kan få möjlighet till sänkta avgifter. Med all tjänstepension på ett ställe får du också bättre överblick och slipper utbetalningar från många håll som pensionär. Här kan du läsa mer.
  3. Djupa i placeringarna. Avgifter är viktiga för din pensions tillväxt, men dina val av placeringar är lika avgörande. Se till att ditt sparande reflekterar din syn på framtiden och dina värderingar. Kom också ihåg att  det samlade pensionskapitalet har en stor påverkanskraft. Om hållbarhet är viktigt för dig, se till att pensionsförvaltaren tar sitt ansvar.
  4. Se till att sparandet passar dig. Du har säkert hört det många gånger, men det är alltid värt att påminna sig om att ett framgångsrikt sparande ofta innebär att anpassa risken efter din situation. Det kan vara klokt att regelbundet se över ditt pensionssparande för att försäkra dig om att risknivån känns rätt för dig. Om du har en lång tid kvar till pensionen kanske du är villig att ta lite mer risk, men om du börjar närma dig pension kanske du istället vill sänka risken i sparandet och till exempel välja tryggare placeringar för att skydda pengarna inför utbetalning?
  5. Välj en lämplig sparform. Vill du spara extra till din pension finns det flera sparformer att välja mellan som passar för långsiktigt sparande, till exempel ISK och kapitalförsäkring. Har du en månadslön som är över 51 245 kronor och en arbetsgivare som erbjuder dig löneväxling kan det också vara ett intressant alternativ. Här kan du läsa mer.