Under mellandagarna stänger vår kundservice klockan 16.00. Läs mer.

10 tips för att stärka din privatekonomi

Kvinna med långt mörkt hår i blå kostymjacka och ljusblå blus står mot en neutral bakgrund

Gör en plan, se över utgifterna, tänk långsiktigt och spara regelbundet. Här är några av mina bästa tips för att få bättre koll på ekonomin:

1. Få koll på nuläget

Ett bra första steg mot ett större ekonomiskt lugn kan vara att skapa en bild av nuläget. Se till att kartlägga hur mycket pengar du får in varje månad och hur mycket du gör av med, och gör sedan en budget. Undersök om det finns några utgifter du kan dra ner på. Ett exempel på klassiska pengatjuvar som lätt glöms bort är löpande abonnemang, streamingtjänster och prenumerationer. 

2. Planera dina inköp

Impulsköp kan snabbt gräva djupa hål i plånboken. Genom att tänka igenom dina inköp och undvika onödiga småköp kan du få pengarna att räcka längre. Det kan även vara värt att fundera på om du har någon dyr vana i vardagen som du har möjlighet att ändra på? Du kanske till exempel kan börja ta med matlådor till jobbet om du gör av med mycket pengar på luncher?

3. Tänk cirkulärt

Ett bra sätt att minska dina utgifter kan vara att undersöka möjligheten att dela tjänster och att återanvända prylar och kläder. Har du familj och står inför det återkommande vinterdilemmat med urväxta ytterkläder? Barn växer snabbt och det går ofta att hitta plagg second hand som är i gott skick. På nätet finns det många bra sajter där du kan sälja sådant som du inte längre har användning för.

4. Parkera bilen

Bensin, diesel och el. Allt är dyrt. Har du möjlighet att cykla eller åka kommunalt i större utsträckning? Genom att göra dig av med bilen eller minska ner på bilresandet kan du spara tusenlappar. Utöver drivmedel är även försäkring, service, vägskatt och reparationer dyrt. Behöver du trots allt bil kan det kanske vara intressant att undersöka möjligheten att samäga bil med en granne eller gå med i en bilpool.

5. Fortsätt spara!

Hur konstigt det än kan låta så är det bra att fortsätta spara även under tuffare tider. Att göra av med mindre pengar än vad som kommer in varje månad är grundläggande för att bygga upp en sund privatekonomi. Sparande handlar också mycket om en vana och där du i det långa loppet kommer tjäna på att hålla i och följa din sparplan. En rekommendation är därför att försöka spara lite grann. Även när det är svårt att få pengarna att räcka. Du kan sedan öka på ditt sparande allt eftersom din ekonomi tillåter.

För att underlätta att sparandet faktiskt blir av är ett tips att föra över pengar i sparandet direkt när lönen kommer in. 

6. Sätt av pengar regelbundet

Genom att spara långsiktigt och regelbundet, exempelvis i ett månadssparande i fonder, får du möjlighet att sprida riskerna över tid. Historiskt har ett långsiktigt sparande med exponering mot aktiemarknaden gett möjligheter till en god avkastning jämfört med ett vanligt banksparande. 

7. Välj en risknivå som passar dig

Det finns ett uttryck som jag tycker stämmer: "Det bästa sparandet är det som faktiskt blir av". Har du inget sparande i dag men vill komma igång finns det olika sparformer att välja bland. Du kan exempelvis välja att starta ett månadssparande i fonder via ett ISK eller kapitalförsäkring. Men tänk på att investeringar i aktier och fonder alltid innebär en risk. Håll därför pengar du behöver i närtid utanför aktiemarknaden.

Följ din investeringsstrategi och se till att välja en fördelning mellan olika branscher, bolag och regioner, som passar dig och din riskpreferens. Anpassa också risken i sparandet efter tiden som är kvar till dess att du behöver dina pengar.

8. Bygg en buffert

När du väl har kommit igång med ett sparande kan det vara klokt att först och främst bygga upp en buffert. En summa pengar som du enkelt kan komma åt och använda för oförutsedda händelser. Det brukar rekommenderas att du ska ha cirka två månadslöner i ett buffertsparande. 

9. Sänd en tanke till ditt framtida jag

Nästa steg på vägen mot en bättre ekonomi är att se över ditt långsiktiga sparande. Det till pensionen. Ditt framtida jag kommer tacka dig! På minpension.se kan du logga in för att se hur ditt pensionssparande ser ut i dag och även göra en prognos för hur stor din framtida pension väntas bli. Tror du att pengarna kommer räcka till dina pensionsdrömmar eller behöver du spara mer? 

10. Samla pensionen för att få bättre överblick

Har du haft flera arbetsgivare under karriären? I så fall är sannolikheten stor att din tjänstepension ligger utspridd lite här och där. Ett bra sätt för att få en bättre överblick kan då vara att samla dina pensioner på ett och samma ställe. Du får ofta möjlighet att förbättra dina villkor, samtidigt som du slipper utbetalningar från olika håll som pensionär.

Här kan du läsa mer om att samla pensionen