Den 23 december (dagen före julafton) och under mellandagarna stänger vår kundservice klockan 16.00. Läs mer.

Nu behöver företagen stå för hela sjuklönekostnaden

Sjukvårdspersonal i blå uniform granskar en medicinburk och anteckningar vid ett skrivbord

Från och med juli 2024 går det inte längre att få ersättning för höga sjuklönekostnader. Nu behöver alltså företagen själva stå för hela kostnaden under de första 14 dagarna som en anställd är sjuk. Det innebär att det blir viktigare än någonsin att jobba förebyggande – för att undvika oväntade kostnader samtidigt som ni har produktionsbortfall.

När en anställd är sjuk är det arbetsgivaren som står för sjuklönen under de första 14 dagarna, innan Försäkringskassan tar över ansvaret med sjukpenning. Staten har hittills gått in och stöttat företagen – framförallt för att göra ekonomin mer förutsägbar för små och medelstora företag.

Nu har stödet slopats helt sedan den 1 juli 2024, enligt förslag från regeringen.

Har framförallt nyttjats av mindre företag

Stödet var utformat för att underlätta för mindre företag att våga anställa. Maximalt kunde en arbetsgivare få upp till 250 000 kronor per år. Enligt siffror från Svenskt Närningsliv omfattades 47 000 arbetsgivare av systemet ett normalt år. En stor majoritet av dem var små företag – närmare bestämt 33 000 stycken.

I regeringens budget räknar de med att spara 2,6 miljarder kronor på att slopa ersättningen. Den kostnaden kommer nu i stället att hamna på företagen.

Varför försvinner ersättningen för sjuklönekostnader?

Regeringen anger flera skäl till att slopa ersättningen. Ett är att det har varit svårt att ha fungerande kontrollfunktioner, så att ersättningen inte betalas ut felaktigt. Hela systemet var nämligen automatiserat.

De säger också att de vill skapa starkare incitament för företagen att jobba förebyggande och att få tillbaka sjuka medarbetare i arbete så snabbt som möjligt.

Förebyggande arbete blir ännu viktigare

Att arbeta förebyggande för att undvika onödig sjukdom blir alltså ännu viktigare än tidigare. Speciellt för mindre företag, som oftast också har svårare att flytta över arbetsuppgifterna från den sjuka medarbetaren till andra anställda. Här kan SPP Hälsa hjälpa er.

SPP Hälsa hjälper till innan, under och efter sjukdom

Vårt hälsokoncept kan hjälpa er med det förebyggande arbetet, men också under en sjukdom och i rehabiliteringsfasen.

  • Förebyggande insatser; som till exempel samtalsstöd, digitala träningsprogram, hälsocoachning och chefsstöd.
  • Snabb vård när det behövs; som specialistläkare, operation och cancervård utomlands.
  • Snabbt tillbaka till jobbet; du får hjälp med ditt rehabiliteringsansvar som arbetsgivare, genom till exempel samtalsterapi, arbetsterapeut eller kost- och träningsvägledning.