Den 23 december (dagen före julafton) och under mellandagarna stänger vår kundservice klockan 16.00. Läs mer.

COP16 – biologisk mångfald för vår överlevnad

Hjärtformad sjö omgiven av höstfärgade träd i en skog, sedd från ovan

Just nu samlas representanter från världens länder på COP16 för att diskutera ett kritiskt ämne: biologisk mångfald. Vad står på spel? Inte bara naturens framtid, utan också framtida generationers överlevnad. Dessutom – hur kan dina pensionspengar vara ett verktyg för att skapa förändring?  

”Ett Parisavtal för naturen”: Vad handlar mötet om?
Mellan den 21 oktober och 1 november 2024 samlas representanter från över 190 länder i den colombianska staden Cali. De är där för att diskutera och driva framåt det Globala Biodiversitetsramverket (GBF) – ett avtal som länderna enades om 2022 i Montreal. Detta ramverk, som ofta kallas för ett “Parisavtal för naturen”, syftar till att stoppa och vända förlusten av biologisk mångfald världen över. Där lovar länderna som skrivit under bland annat att skydda 30 procent av jordens yta till havs och på land till 2030. 

Vad kommer att diskuteras?
Under mötet kommer deltagarna att prata om hur väl länderna hittills har lyckats anpassa sina strategier till ramverket. De kommer också att diskutera hur pengarna ska fördelas för att på bästa sätt stödja dessa åtgärder och ta upp andra viktiga frågor som rör överenskommelsen och bevarandet av den biologiska mångfalden.

Men biologisk mångfald då, varför är den så viktig?
Biologisk mångfald är avgörande för att upprätthålla ekosystemens hälsa och stabilitet, vilket i sin tur är nödvändigt för vår överlevnad och vårt välbefinnande. Den bidrar till ren luft, mat och ett stabilt klimat. Växter och träd renar både luft och vatten, och många grödor är beroende av pollinatörer som bin. Naturen tar också upp koldioxid och släpper ut syre, vilket hjälper till att stabilisera klimatet.

Naturen bidrar även till vår hälsa på många andra sätt, till exempel genom att användas i mediciner. Genom att bevara biologisk mångfald kan vi säkerställa att framtida generationer också har tillgång till dessa livsviktiga resurser och tjänster.

Hur kommer dina pensionspengar in i bilden?
Det samlade pensionskapitalet har en betydande påverkanskraft. Varje dag avsätter svenska arbetsgivare 600 miljoner kronor till tjänstepensioner. Genom att ge förtroendet till pensionsbolag och förvaltare som verkar för bevarandet av biologisk mångfald, kan din pension bli ett verktyg för att göra skillnad. Dessa aktörer kan delta i globala initiativ för att påverka myndigheter och beslutsfattare, och genom sina investeringar i företag driva dem till att ta hänsyn till dessa frågor. De kan ligga på och understryka vikten av, och öka förståelsen för skyddandet av känsliga ekosystem och biologisk mångfald.

Kan arbete för biologisk mångfald gynna dig som sparare?
Absolut! Många bolag, inklusive vi på SPP, anser att bevarandet av biologisk mångfald är avgörande för ekonomisk tillväxt. Faktum är att enligt World Economic Forum är 44 biljoner dollar av det ekonomiska värdeskapandet – mer än hälften av världens totala BNP – måttligt eller starkt beroende av naturen och dess tjänster. Det innebär att många företag du och vi investerar i är beroende av en välmående planet och biologisk mångfald. Genom att stödja företag som visar medvetenhet och hanterar miljöutmaningar kan vi inte bara minska framtida risker, utan också upptäcka nya möjligheter. För dig innebär det att dina investeringar kan stötta företag som bidrar till en positiv förändring och samtidigt ge möjlighet till en långsiktigt stabil avkastning.

Så jobbar vi på SPP för att belysa biologisk mångfald

Vi strävar efter att bidra till att skydda biologisk mångfald genom att aktivt påverka de företag vi investerar i. Genom dialog uppmuntrar vi dem att ta hänsyn till känsliga ekosystem och deltar i globala initiativ som Taskforce on Nature-related Financial Disclosures (TNFD).

I TNFD samarbetar vi med andra finansiella institutioner för att utveckla ramverk som hjälper företag att hantera risker kopplade till biologisk mångfald. Vi rapporterar också vårt bidrag till globala mål, inklusive hur vi bedömer vår påverkan och sätter mål.

Vi stöttar också Ecocide Law Alliance arbete för att göra storskalig miljöförstöring olagligt enligt internationell rätt, och jobbar dedikerat och målmedvetet mot avskogning och för att skydda ekologiskt känsliga områden i Arktis och djuphavet.  

Läs mer om vårt arbete här.

Nyttan för dig som sparare:

Stabilitet på lång sikt: Genom att skydda naturens ekosystemtjänster, som möjliggör ren luft och vatten, skapas en stabil grund för ekonomisk tillväxt. Detta innebär att dina investeringar får möjlighet till en trygg och hållbar bas för utveckling.

Minskade risker: Genom att ta hänsyn till biologisk mångfald i investeringsbeslut kan risker minskas för problem i leveranskedjor och ökade råvarukostnader, vilket kan skydda investeringar från oväntade förluster.

Nya möjligheter: Genom att investera i projekt som stödjer biologisk mångfald, som gröna teknologier och hållbart jordbruk, kan nya och lönsamma möjligheter öppnas upp, vilka kan ge bättre avkastning.  

Nyfiken på COP16? Här är frågorna som kommer diskuteras:

Genomförande: Alla länder behöver ha sina nationella genomförandeplaner på plats inför COP16, eller åtminstone ha rapporterat in sina mål.

Finansiering: Utvecklingsländerna behöver ekonomisk hjälp från de rikare länderna för att kunna förverkliga det globala ramverket. Uppskattningen är att det kommer gå åt flera hundra miljarder dollar per år för att uppnå målen i ramverket.

Rättvis fördelning av nytta: Det pågår också förhandlingar om hur nyttan från genetiskt material, alltså från växter och djur, ska delas rättvist, till exempel när det används för att skapa läkemedel eller andra produkter.

 

Vill du veta mer om hur ditt sparande kan påverka?