Under mellandagarna stänger vår kundservice klockan 16.00. Läs mer. 

Mats viktiga insikt vid 55: Planering är nyckeln till pensionsdrömmen

Äldre man kör motorcykel på solig landsväg, iklädd motorcykeljacka och glasögon, med grönskande bakgrund

Mats Blomkvist tog kontroll över sin pension, vid 55, när det fortfarande fanns tid att verkligen göra skillnad. Nu njuter han av en frihet som många bara drömmer om och delar gärna med sig av sina viktigaste insikter.

MC:n är noggrant packad. Solen skiner och sommaren är precis på väg att skifta till höst. Det är nu när hustruns kalender fylls med arbetsmöten och tempot ökar på alla arbetsplatser som Mats unnar sig en roadtrip ner genom södra Sverige till Öland. Det vankas skördemarknad. För den som är deltidspensionär finns det alltid möjlighet att planera in en bonusresa.

– Jag för en behaglig tillvaro och slipper jobbstressen och allt som det för med sig. Jag jobbar men bara för att jag tycker det är så kul och så länge det finns användning för mina kunskaper, säger Mats Blomkvist, 68 år, jobbonär från Sundbyberg.

Allmän pension en tredjedel av lönen

Mats har en lång karriär som civilingenjör inom kylteknik bakom sig. När han pratar om det svenska pensionssystemet så är det med en viss besvikelse: Trots att han har jobbat hela livet, består hans allmänna pension endast av en tredjedel av den månadslön han tjänade vid 65 års ålder.

– Jag önskar att jag hade förstått vikten av pensionsplanering tidigare, säger Mats. Jag insåg först när jag var 55 år att systemet inte levde upp till de förväntningar jag hade och att jag behövde ta ett grepp om min pension och sätta mig in i hur det fungerar.

Smart att samla flyttbart kapital

Även om det krävdes en hel del investerad tid för att nå dit så är Mats idag nöjd med det han får ut i pension varje månad. Men det har krävts flera pass med olika rådgivare tills han hittade den han kände förtroende för, sedan var nyckeln att samla flyttbart kapital till ett ställe.

– Trots det har jag i dag totalt  5 olika utbetalare med 11 olika pensioner och försäkringar varje månad, vilket gör det hela ganska komplicerat. Man skulle få kunskap om pensionen redan på gymnasiet, slår han fast.

Mats har valt att ta ut hela sin pension men lever ett liv som jobbonär, det vill säga; han har inte klivit av arbetslivet till 100 procent. Han jobbar och tar uppdrag men bara om han själv vill och för att bidra till det han brinner för mest: att lösa problemet kring kylbranschens miljöpåverkan. Det gör han bland annat som lärare och som föredragshållare.

Senior kompetens är efterfrågad

–  Jag tar ut full pension men har svårt att slita mig från arbetet. Jag tycker det är kul och jag är ingenjör ut i fingerspetsarna. Jag tillhör den generationen i kylbranschen som systematiskt har arbetat med att lösa miljöfrågan och jag har hunnit samla på mig mycket erfarenhet. Tre år efter att jag gick ut Tekniska högskolan på 1980-talet kom larmet om hur freoner påverkade ozonlagret. Sedan blev växthusgaser det stora problemet.

Så länge Mats ser att det finns ett behov av hans kunskaper kommer han att vara med på ett hörn för att en gång för alla lösa den svåra miljöfrågan som präglat hans bransch under så lång tid.

–  Det är en hjärtefråga. En del går i pension och andra inte, säger han och konstaterar att många vänner både har slutat jobba och ställt motorcykeln åt sidan.

Själv har han gott om planer som handlar både om att studera astronomi, bygga trämodeller och fotografera plus att ha en struktur i vardagen som går att matcha med hustruns arbetsliv. Att hustrun arbetar och har långt kvar till pension är inget problem, intygar Mats.

3 tips till dig som vill få bättre överblick av din pension:

Ta hjälp av en rådgivare

Pensionssystemet kan kännas komplicerat, och det krävdes flera rådgivningssamtal med olika rådgivare innan Mats kände att han hittade rätt. En kunnig rådgivare kan hjälpa dig att se till att du tar de rätta stegen mot en tryggare pension.  

Samla din pension

En av de största utmaningarna för Mats var det stora antalet pensionsutbetalare. Genom att samla dina pensioner på ett ställe får du bättre kontroll över utbetalningarna.