29-30 augusti har Kundservice kortare öppettider (09.00-16.00)  läs mer

Nå dina mål: Sparekonomens guide till sparande på 10, 20 och 30 år

 

Sensommaren är här, och med den kommer en känsla av nystart. Kanske är det rätt tid att ta tag i din ekonomi. Visste du att du kan bli miljonär inom 30 år genom att spara mindre än en tusenlapp i månaden? Har du tiden på din sida finns stora möjligheter att nå dina mål. Men tänk på att marknaden kan svänga, och att investeringar i fonder innebär en risk.

Har du drömmar om att flytta utomlands, trygga din pension eller kanske göra den där drömresan du alltid längtat efter? Oavsett vad du siktar på kan en genomtänkt, långsiktig sparstrategi vara nyckeln till att förverkliga dina mål. Genom att låta ränta på ränta-effekten arbeta för dig kan även små belopp växa till betydande summor över tid.

Låt oss titta på ett exempel: Om du sparar 2 000 kronor i månaden och får en årlig avkastning på sju procent, vilket är något lägre än den historiska avkastningen på Stockholmsbörsen, kan du nå en miljon på 20 år. Har du ännu längre tid på dig, säg 30 år, kan det räcka med att spara 900 kronor i månaden för att nå samma mål. Detta visar hur tidens kraft kan göra underverk för ditt sparande.

Tänk på att jag i räkneexemplet inte har tagit hänsyn till inflation, som kan minska köpkraften, eller till börsnedgångar och skatt. För att se vad som krävs för just dina mål kan du använda vår räknesnurra.

När du börjar investera är det klokt att tänka på riskspridning och avgifter. En bred global indexfond kan vara en bra start för dig som vill ha en enkel och stabil bas i ditt sparande. Vill du ta lite mer risk och har lång tidshorisont, kan en högre andel aktiefonder eller till och med en portfölj med enbart aktiefonder vara ett alternativ.

Precis som när du står vid godishyllan handlar det om att välja den mix som passar just dig. En bred global indexfond är som en blandpåse – du får en bra mix av olika aktier, sprider risken och får något av allt. Men ibland vill man ha något mer specifikt, kanske en påse med dyrare och mer koncentrerat godis, vilket kan liknas vid att välja enskilda aktier eller nischade fonder. Dessa val innebär högre risk, men också möjlighet till högre avkastning. Nyckeln till framgång är att hitta balansen mellan risken du är villig att ta och den avkastning du hoppas på.

Här nedanför hittar du mina tips för dig som vill spara på 10, 20 och 30 är. Tänk på att de är generella och inte ska ses som rådgivning eller rekommendation.

Lycka till med ditt sparande!

Mina tips för dig som planerar att spara i 10, 20 eller 30 år:

Tänk på att investeringar i fonder innebär en risk. Utgå alltid från din situation, din sparhorisont och den risknivå som passar dig.

10 år: Om du planerar att spara i tio år kan en global indexfond vara ett bra val. Se till att välja fonder med låga avgifter, eftersom höga avgifter kan äta upp din avkastning över tid. Är du villig att ta mer risk för potentiellt högre avkastning? Då kan du överväga en fond med en högre andel aktier.

20 år: Om du har 20 år eller mer tills du planerar att använda ditt sparande, kan du överväga att investera i fonder med en hög andel aktier (upp till 100 procent), förutsatt att du är bekväm med hög risk. Om du föredrar lägre risk, kan en fond med en mix av aktier och räntor, till exempel 70 procent aktier och 30 procent räntor, vara ett alternativ.

30 år: Med en så lång sparhorisont som 30 år kan det vara fördelaktigt att investera helt i fonder med hög aktieandel. Den långsiktiga horisonten ger dig möjlighet att hantera kortsiktiga marknadssvängningar och potentiellt uppnå högre avkastning, om du är bekväm med den högre risken.

Vill du ha fler tips för ditt sparande? Klicka här för att läsa mer.

Sparkalkylator

Få en glimt av framtiden. Räkna själv med hjälp av vår kalkylator och se hur sparandet kan hjälpa dig att förverkliga dina drömmar.

Tänk på att pengar som placeras i fonder både kan öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet. Beräkningen på denna sida är endast avsedd som inspiration. Den ska inte ses som rådgivning.

Fler tips:

Satsa på:

Att börja i tid. Ju längre du sparar, desto större är möjligheterna att dra nytta av ränta-på-ränta-effekten.

Att sprida riskerna. En global indexfond kan vara ett bra val om du vill ha bred exponering mot många bolag. Håll koll på avgifterna; en rimlig avgift ligger mellan 0,2-0,3 procent.

Att risken bör stå i relation till din sparhorisont. Om du planerar att spara under en lång tid kan du ta högre risk, och vice versa.

Automatisera ditt sparande genom att starta ett månadssparande som dras direkt efter lönen. På så sätt etablerar du en bra vana och märker kanske inte avsaknaden av pengarna lika mycket i slutet av månaden.

Att först bygga upp en buffert. Ett bra riktmärke är att spara cirka 10 procent av lönen tills du har fått ihop ungefär två månadslöner efter skatt. Pengarna ska vara lättillgängliga och inte investerade på börsen.

Undvik:

Att försöka tajma marknaden. Genom att spara kontinuerligt kan du jämna ut svängningarna över tid.

Att ha för mycket pengar på sparkontot istället för att investera dem på börsen om du sparar långsiktigt.

Att spara utan ett tydligt mål. Om du visualiserar dina drömmar blir det lättare att hitta motivationen och göra dem till verklighet.

Att välja fonder med höga avgifter. Avgifterna kan ha stor betydelse för hur mycket pengar du får i slutändan.

Att lägga för stor vikt vid historisk avkastning eller att låta nyheter och känslor styra. Håll fast vid din långsiktiga strategi.