Scenerna i Vita Huset mellan Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och Donald Trump fick snabbt följdverkningar för hela omvärldssituationen. Detta – i kombination med beskedet att USA vill att Europa tar ansvar för sin egen säkerhet framöver – har skakat om de politiska ledarna i Europa. Europeiska länder kommer investera kraftigt i vapenköp de närmaste decennierna.
I börsturbulensen som följde var försvarsbolagen vinnarna: bland andra försvarsmaterieltillverkaren SAAB, vars aktie i skrivande stund handlas upp över 70 % den senaste månaden. Vår omvärldssituation – ekonomiskt, politiskt och militärt – präglas av allvarliga spänningar som vi inte skådat under lång, lång tid.
Tullarna hämmar ekonomin
Ytterligare osäkerhet har dessutom tillförts finansmarknaderna den senaste veckan i form av realiserade tullhot och andra utspel från den amerikanska administrationen. Konsensus är att tullar kommer att hämma både den amerikanska ekonomin och den globala tillväxten, som är själva motorn för aktiemarknaderna. I det dagliga flödet av nyhetsuppdateringar från Vita Huset reagerar marknaderna ögonblickligen. Det driver på börsens svängningar och ger en utmanande miljö för den långsiktiga investeraren att verka i.
Europeiska och svenska aktiemarknaden värderas upp
Mitt i allt detta har vi under hela 2025 sett en rörelse där europeiska och svenska aktiemarknaderna värderats upp i relation till amerikanska.
Bakgrunden och startskottet till detta kan i grunden förklaras med rekordhöga värderingar av amerikanska bolag. Vid årsskiftet bestod världsindexet MSCI World till nästan 75 % av bolag från USA, vilket var historiskt höga nivåer. Europeiska aktier föreföll enkelt förklarat vara lägre värderade – något som både de stora kapitalförvaltarna och de svenska småspararna har upptäckt.
Fondbolagens förenings statistik visade exempelvis att svenskarna i februari sålde Nordamerikafonder för 13,7 miljarder samt teknik- & USA tunga branschfonder för 10,6 medan flödet flyttades till Sverigefonder med nettosparande på 22 miljarder.
USA:s ekonomi fortsätter påverka
Framtiden får utvisa om vi får en motsatt överreaktion i flykten från amerikanska börsen. Det är stora kapitalflöden i omlopp som påverkar börsindex.
Viktigt att hålla i tanken fortsatt är att USA är världens största ekonomi och att aktieinvesterare påverkas av amerikanska börsens utveckling oavsett om man är investerad där eller på andra marknader, något som tydligt påvisats i turbulensen senaste veckorna. Många globalfonder har stor del av sina innehav på den amerikanska börsen och är därtill noterade i dollar, vilket späder på nedgången, då kronan stärkts mot dollarn.
Is i magen
Sammanfattningsvis: Dagens marknadsläge är en påminnelse om vikten av långsiktighet och riskspridning. Genom att hålla fast vid din strategi och undvika att agera i panik kan du skapa bättre förutsättningar för att nå dina sparmål.