Shoka Åhrman kommenterar: Riksbanken, räntor och global osäkerhet

Den ekonomiska osäkerheten fortsätter att gripa tag om världen. Hur ska man navigera i denna turbulenta tid och vad betyder det för den svenska kronans framtid? Shoka Åhrman analyserar de senaste händelserna och deras potentiella effekter på vår ekonomi.

De senaste veckorna har präglats av fortsatt global osäkerhet, där handelskonflikter, särskilt mellan USA och EU, har haft stor inverkan på marknaderna. En av de senaste upptrappningarna kom när USA:s president Donald Trump hotade med 200 procents tullar på vin från EU, som ett svar på EU:s tullar på amerikansk whiskey.

Kravlista från Ryssland

Samtidigt har Ryssland lagt fram en lång kravlista för att inleda samtal med USA om ett fredsavtal gällande Ukraina. I den amerikanska ekonomin har flera stora företag, inklusive Tesla, uttryckt sitt missnöje med tullkriget. VD:n Elon Musk sitter som bekant på två stolar då han även har rollen som chef för DOGE, det tillfälliga effektiviseringsdepartementet i USA.

Från börshåll har marknaderna varit osäkra: S&P 500 har nu gått in i en teknisk korrektion efter att ha tappat 10 procent från sin topp. Tesla har sett ett dramatiskt tapp på hela 50 procent från sitt högsta börsvärde, vilket motsvarar ett förlorat marknadsvärde på över 800 miljarder dollar. Trots detta kom en positiv nyhet när producentpriserna i USA för februari var lägre än väntat, vilket bidrog till att pressa den amerikanska tioåriga räntan något.

Sveriges BNP-tillväxt

I januari visade Sveriges BNP-tillväxt en ökning på 2,0 procent i årstakt, vilket var lägre än den reviderade siffran för december på 3,4 procent. Industriproduktionen såg en nedgång, även om orderingången var stark, särskilt från utlandet. Konsumtionen backade något i januari, efter en ökning i december.

Trots dessa svagare siffror har Riksbankschef Erik Thedéen försäkrat att Riksbanken har både de rätta verktygen och den beredskap som krävs för att hantera den ekonomiska osäkerheten, särskilt i ljuset av den senaste tidens inflation. Under veckan beslutade både SBAB och Länsförsäkringar att höja de rörliga bolåneräntorna, då inflationen visade sig vara högre än väntat vid den senaste månadsavstämningen.

Komplex balansgång för bolånetagare

Denna ekonomiska osäkerhet påverkar räntemarknaden på flera sätt. På kort sikt har de rörliga bolåneräntorna stigit i takt med högre marknadsräntor. Samtidigt har de längre bundna bolåneräntorna påverkats av högre långräntor, vilka i stor utsträckning styrs av förväntningar på framtida inflation och ekonomisk utveckling.

För bolånetagare innebär den här situationen en mer komplex balansgång. Att binda räntan kan ge trygghet i en osäker tid därför är det viktigt att noggrant överväga sin ekonomiska situation och risktolerans innan beslut om räntebindning fattas.

Under veckan har den svenska kronan varit volatil: den stärktes i mitten av veckan men försvagades igen mot slutet. Dollarn närmade sig en nivå under 10 kronor under onsdagen, vilket visar på en fortsatt osäkerhet på valutamarknaden.

Sammanfattningsvis är det tydligt att både global och inhemsk osäkerhet, tillsammans med förändrade