Hälften av svenskarna saknar buffert – så kan du som arbetsgivare stötta

Varannan svensk har mindre än 10 000 kronor i buffertsparande, visar en ny rapport från Finansinspektionen. En sårbarhet i en tid av stigande priser och ekonomisk osäkerhet. SPP:s sparekonom Shoka Åhrman uppmanar arbetsgivare att ta en mer aktiv roll i att stärka medarbetarnas långsiktiga ekonomiska trygghet, och ger sina bästa tips.

I osäkra tider är det viktigare än någonsin med en buffert – ett sparande som snabbt kan användas vid oförutsedda utgifter. Men enligt Finansinspektionens nya rapport har hälften av svenskarna mindre än 10 000 kronor tillgängliga på sparkonto, och bara tre av tio har 50 000 kronor eller mer.
Shoka Åhrman ser det som nödvändigt att privatpersoner bygger upp en buffert om de inte redan har en.
− Vi brukar säga att man ska ha två till tre månadslöner i buffert för sig själv. Generellt saknar många en krockkudde vid till exempel sjukskrivning eller arbetslöshet, och då ska man förstås också tänka på behovet för hela familjen. Det gäller oftast att se över sina utgifter. Det är så man ökar sitt sparande, säger hon.
Det bästa är att ha sin buffert på ett öronmärkt sparkonto. 
– Är sparhorisonten kort, ett till tre år, så bör pengarna placeras riskfritt med så hög ränta som möjligt, säger Shoka.

Pressat långsiktigt sparande

Även det långsiktiga sparandet kan påverkas när hushållen saknar marginaler.
– Många hushåll är pressade efter år av stigande priser och räntor och har kanske under lång tid levt upp sitt buffertsparande. Har vi mindre marginaler i vardagen är sannolikheten också lägre att vi sparar långsiktigt, säger Shoka.
Många anställda saknar även kunskap kring pension, löneväxling, trygghetslösningar och försäkringar. Som arbetsgivare har du stora möjligheter att bidra till ökad kunskap och trygghet.

– Vi gjorde nyligen en undersökning som visade att många upplever att de inte får tillräckligt med information från sin arbetsgivare gällande till exempel tjänstepension. Det skapar oro och kan i värsta fall leda till att man fattar beslut som får stora konsekvenser längre fram. Här har arbetsgivaren en nyckelroll, säger Shoka.

Investering i arbetsro

Att öka medarbetarnas ekonomiska trygghet är också en investering i arbetsro, engagemang och lojalitet.
– Ekonomisk trygghet börjar med förståelse. Ju bättre koll vi har på både buffert och pension, desto mindre sårbara blir vi. Och det gynnar inte bara individen – utan även arbetsgivaren i form av mer fokuserade och trygga medarbetare, avslutar Shoka.

Stötta ekonomisk trygghet – Shokas fyra tips till arbetsgivare

1. Ge kunskap 
Bjud in till utbildningar eller digitala seminarier om privatekonomi, tjänstepension och löneväxling. Erbjud gärna personlig rådgivning i samarbete med er pensionsleverantör.

2. Erbjud löneväxling
Ge medarbetarna möjligheten att växla en del av sin bruttolön till pensionssparande, en attraktiv lösning för de som tjänar lite mer.

3. Skapa trygghet genom förmåner
Se över vilka försäkringar och trygghetslösningar ni erbjuder. Ett väl utformat förmånspaket kan ge ökad trygghet vid exempelvis sjukdom eller arbetslöshet.

4. Tydliggör det ni redan erbjuder
Många vet inte vad de faktiskt har tillgång till. Enkla sammanställningar av exempelvis försäkringar, pensionsavsättningar och andra trygghetslösningar kan göra stor skillnad.