
Experten om hur du kan skydda din pension
Har dina pensionspengar gått ned mycket i värde sedan du sista kollade? Gör det dig orolig? Här är orsaken till börsraset och det viktigaste du behöver tänka på just nu. SPPs sparekonom Shoka Åhrman ger vägledning.
8 vanliga frågor just nu
I stunder av ekonomisk oro kan funderingar kring sparande och pensioner dyka upp. Vi finns här som stöd, och vi har samlat svaren på några av de vanligaste frågorna här.
-
USAs president Donald Trumps tullar har skapat stor osäkerhet i världsekonomin, med risk för högre inflation och recession. Det påverkar pensionssparandet, eftersom en del av det är placerat i aktier på de finansiella marknaderna runt om i världen.
Börserna har redan fallit kraftigt efter att nyheterna släpptes. Det gör att det vi hittills vet om eventuella negativa effekter från tullimporten också prisas in i aktiekurserna. För att marknaden ska falla ytterligare måste det bli sämre och det betyder också att det kan bli bättre, till exempel genom förhandlingar kring tullarna.
De marknadsrelationer vi ser just nu är en kombination av osäkerheten kring handelspolitikens effekter och en korrigering av förväntningarna kring företagens framtida vinster – vilket börsen är en avspegling av. Lägg till geopolitisk oro och vissa vinstbesvikelser från stora amerikanska bolag. Marknaden går också ner på grund av att riskaptiten kraftigt minskar och många tillfälligt lämnar marknaden. Börserna har gått starkt under en längre tid, och viss avkylning var att vänta oavsett, efter en lång tids uppgång.
Så kommer börsen att gå upp eller ner? Det är 10 000 kronorsfrågan som är omöjlig att besvara. Det är inte omöjligt att börsen kommer att fortsätta svänga under en lång period innan det stabiliserar sig.
Så kan du tänka nu: Det är bra att försöka att inte ta förhastade beslut och se till att ha en bra riskspridning. Historiskt har det visat sig att placeringar på börden ger bäst avkastning på lång sikt och börsnedgångar har följts av återhämtningar – ofta snabbare än väntat.
-
Det är en naturlig reaktion att känna oro. Men det är just i sådana här lägen som det är viktigt att inte agera i panik, särskilt när det gäller långsiktiga placeringar, som pensionen.
Att spara till pension är ett maraton – inte en kort sprint. Det är helt naturligt att aktiemarknaden går upp och ner, och under ett långt arbetsliv kommer marknaden troligen att hinna vända upp och ner många gånger innan ditt sparande ska realiseras. Fäst blicken på målet, följ din sparplan och låt svängningarna jämna ut sig över tid.
Historiskt har börsnedgångar följts av återhämtningar – ofta snabbare än väntat, även om det finns en risk för att det kan ta längre tid den här gången med tanke på den stora osäkerhet som råder. Sedan 1980 har globala index fallit lika kraftigt som nu vid 46 tillfällen. I 7 av 10 fall har marknaden stigit det följande året.
Så kan du agera nu: Se över din risknivå och fundera på om du har rätt fördelning mellan aktiefonder och räntefonder. Det är bra att se över ditt sparande en gång om året. Har du inte gjort det de senaste åren, så kontakta gärna din pensionsrådgivare.
-
Historien visar att det inte är marknadens rörelser i sig som gör störst skada – utan hur vi människor reagerar på dem. När kurserna faller triggas våra känslor, och det är ofta då vi begår våra största misstag.
- Förlustaversion – vi ogillar förluster mer än vi gillar vinster, och säljer i panik.
- Kort tidshorisont – vi glömmer att börsen återhämtar sig över tid.
- Bekräftelsebias – vi söker nyheter som bekräftar vår oro, vilket kan trigga dåliga beslut.
- Överdriven självsäkerhet – vi tror att vi kan tajma marknaden, men forskning visar att det sällan lyckas, återhämtningarna kommer ofta snabbt.
- Flockbeteende – vi gör som andra, även om det inte passar vår plan.
- Status quo-bias – vi gör ingenting alls, trots att portföljen kanske bör justeras.
- Förhastade beslut – vi köper på toppen och säljer på botten – tvärtom mot vad man borde.
Så undviker du misstagen: Håll dig till din plan och låt inte kortsiktiga svängningar störa. Att månadsspara minskar risken att köpa på topp och ökar sannolikheten att köpa billigt vid nedgång. Sprid riskerna och undvika att bli för beroende av enskilda marknader eller sektorer. Att inte hela tiden kolla börskurserna kan minska risken för känslomässiga beslut. Och kom ihåg: det är oftast inte modet att köpa i uppgång som avgör resultatet, utan lugnet att inte sälja i nedgång.
-
Det är svårt att veta vad som händer på kort sikt, men långtidsprognosen är betydligt mer förutsägbar. Tajming är svårt, och risken är stor att man missar uppgången. Historiskt har det visat sig att om du missar några enstaka dagar med kraftig uppgång, går du miste om en stor del av den långsiktiga avkastningen. Därför bör du undvika att göra snabba förändringar i ditt pensionssparande.
Det kan samtidigt vara läge att nu se över och eventuellt rebalansera din pensionsportfölj. Se till att du har en god riskspridning genom en bra balans av olika tillgångsslag, branscher och regioner. Att spara i fonder kan vara ett effektivt sätt att uppnå detta.
Vill du sänka risken i sparandet är det bra att justera om, framför allt i nysparandet om du inte vill sälja av vid nedgången. Att fortsätta månadsspara minskar risken att köpa på topp och ökar sannolikheten att köpa billigt vid nedgång, och låter börsens svängningar jämna ut sig över tiden.
Det är bra att se över ditt sparande en gång om året. Har du inte gjort det de senaste åren, så kontakta gärna din pensionsrådgivare.
-
Att fortsätta månadsspara vid nedgångar innebär att du köper till lägre kurs, vilket kan vara fördelaktigt på sikt. Du får fler fondandelar till ett lägre pris och när börsen går upp ökar värdet på ditt sparande.
Ett månadssparande minskar risken att köpa på topp och ökar sannolikheten att köpa billigt vid nedgång. Genom att månadsspara, och avsätta pengar löpande, kan du köpa i både upp- och nedgång. På så sätt sprider du ut dina risker och låter börsens svängningar jämna ut sig över tiden.
Det är så din tjänstepension fungerar, din arbetsgivare betalar varje månad in till din pension och din risk sprids ut över tid.
-
Med långt kvar till pensionen har du historiskt sett tiden på din sida. Även om börsen svänger just nu, har historien visat att marknaden brukar återhämta sig över tid.
Att spara till pension är ett maraton – inte ett 100-meters lopp. Det är helt naturligt att aktiemarknaden går upp och ner, och under ett långt arbetsliv kommer ditt pensionskapital att påverkas av dessa svängningar. Sannolikt kommer marknaden att hinna vända upp och ner många gånger innan du ska börja ta ut din pension. Fäst därför blicken på målet, följ din sparplan och låt svängningarna jämna ut sig över tiden.
Genom att fortsätta månadsspara och håll fast vid din strategi minskar risken för det vanliga misstaget att köpa på topp och sälja på botten, och eftersom du får fler andelar för ditt månadsbelopp vid nedgång kan du på så sätt dra nytta av börsnedgångar.
Sprid gärna risken i ditt sparande mellan olika branscher och regioner. Försök samtidigt undvika att göra förhastade förändringar baserat på oro – tid på börsen slår tajming.
-
När pensionen närmar sig kan det vara klokt att se över risken i ditt sparande. Överväg att öka andelen räntefonder och sprid gärna risken i ditt sparande mellan olika branscher och regioner.
Samtidigt kan det vara bra att komma ihåg att pengarna ofta ska räcka i många år framöver och har tid på sig att växa även under uttagsperioden. Om du redan har en balanserad portfölj med både aktie- och räntefonder så försök undvika att göra förhastade förändringar baserat på oro. Det är svårt att tajma börsen. Om du vill sänka risken i sparandet är det bra att justera om i framför allt nysparandet om du inte vill sälja av vid nedgången.
Genom att fortsätta månadsspara och håll fast vid din strategi minskar risken för det vanliga misstaget att köpa på topp och sälja på botten, och eftersom du får fler andelar för ditt månadsbelopp vid nedgång kan du på så sätt dra nytta av börsnedgångar.
Tid slår timing på marknaden. Speciellt i fråga om långsiktigt sparande är det viktigt att tänka långsiktigt, då det blir en ränta-på-ränta-effekt på ditt sparande.
Har du inte redan gjort det kan det vara läge att göra en plan för hur och när du vill ta ut din pension. Kontakta gärna din pensionsrådgivare för att få hjälp att se över helheten.
-
Även om du redan har börjat ta ut din pension finns det ofta möjlighet att påverka. Tänk på att många lever med pensionen i 20–30 år, vilket gör att den hinner vara med om både ner- och uppgångar även under utbetalningsperioden.
När marknaden svänger kan det kännas oroligt, men om det är möjligt är det ofta klokt att hålla fast vid din långsiktiga strategi. En portfölj med balanserad risknivå och god spridning ger ofta bäst förutsättningar för tillväxt över tid. Rådgör gärna med en pensionsrådgivare för att se över hur ditt sparande är placerat.