Kapitalflyttningen mot Europa som blåser kraftigt

2025-03-14

Vi har de senaste dagarna och veckorna upplevt turbulens och stora rörelser på finansmarknaderna världen över. Likt många gånger historiskt är det geopolitisk osäkerhet som fått marknaden att reagera. Scenerna i Vita Huset mellan Ukrainas president Zelenskyj och Donald Trump fick snabbt följdverkningar för hela omvärldssituationen. I efterföljande börsturbulens är enda tydliga vinnarna försvarsbolag, gestaltat i Sverige av SAAB vars aktie i skrivande stund handlas upp över 70 % den senaste månaden. Vår omvärldssituation rent politiskt och militärt upplever allvarliga spänningar vilket självklart på längre sikt är det mest bekymrande i det som utspelar sig just nu.

flicka står framför jordglob

Ytterligare spänning har dessutom tillförts finansmarknaderna senaste veckan i form av realiserade tullhot och andra utspel från den amerikanska administrationen. Konsensus är där att tullar generellt blir hämmande för den globala tillväxten, själva motorn i aktiemarknaderna. I detta dagliga flöde av uppdateringar reagerar också marknaderna ögonblickligen vilket driver börsens volatilitet och rörelser, en utmanande miljö för den långsiktiga investeraren att verka i.

Mitt i allt detta har vi under hela 2025 sett en rörelse där europeiska och svenska marknader värderats upp relativt de amerikanska. Bakgrunden och startskottet till detta kan i grunden förklaras rekordhöga värderingar av amerikanska bolag, vid årsskiftet bestod världsindexet MSCI World till nästan 75 % av bolag från USA vilket var historiskt höga nivåer. Europeiska aktier föreföll enkelt förklarat väldigt billiga och detta har både de stora kapitalförvaltarna men också svenska småspararna upptäckt. Fondbolagens förenings statistik visade exempelvis att svenskarna i februari sålde Nordamerikafonder för 13,7 miljarder samt teknik- & USA-tunga branschfonder för 10,6 medan flödet flyttades till Sverigefonder med nettosparande på 22 miljarder.

Om vi ser en motsatt överreaktion i flykten från amerikanska börsen kommer framtiden få utvisa, det är stora kapitalflöden i omlopp där indexrörelser agerar ytterligare kraft oavsett riktning. Viktigt att hålla i tanken fortsatt är att USA är världens största ekonomi och att aktieinvesterare påverkas av amerikanska börsens utveckling oavsett om man är investerad där eller på andra marknader, detta har tydligt påvisats i turbulensen senaste veckorna. Avslutningsvis, en långsiktigt balanserad och diversifierad aktieportfölj slutar inte fungera oavsett riktning de kortsiktiga vindarna blåser för tillfället, korrigeringar får man räkna med och det gäller att inte överreagera åt något håll.

Vi avslutar med några aktuella tankar från erfarna förvaltaren för våra entrélösningar, Tore Jørgen Rye.

5 frågor med Tore Jørgen Rye, Senior Portföljförvaltare, Storebrand Asset Management

I månadsrapporten beskriver ni potentiella följdverkningar av tullhoten och den geopolitiska situationen, hur håller ni er uppdaterade kring detta just nu och vad är din syn på potentiella följdverkningar?

– Vi följer med på nyheter hela tiden. Vi tar del av analyser från motparter och från oberoende analysföretag och går igenom egna automatiserade datautdrag som hämtas från dessa källor varje vecka. Utifrån detta diskuterar vi med kollegor. Jag lägger själv mycket tid på att läsa/höra böcker som kan öka förståelsen, lyssnar på Bloomberg TV många timmar varje dag och läser de flesta finanstidsskrifter inkluderande Financial times, Wall Street Journal, DI, DN & Economist. Följer också särskilt vissa analytiker från investmentbankerna JP Morgan, Morgan Stanley och Deutsche Bank. 

Just nu lyssnar jag på Bill O'Reillys Trump Biografi ("The United States of Trump"), innan dess lyssnade jag på tre mycket intressanta biografier om de tidigare centralbankscheferna Paul Volcker, Alan Greenspan och Ben Bernanke. Allt detta är kopplat till önskan om att försöka förstå USA bättre. 

Vi har i stort sett varit överviktade USA sedan vi lanserade SPP Mix-serien 2015, den övervikten tog vi bort förra veckan.

Vi har noterat kapitalflöden från den amerikanska marknaden mot de europeiska samtidigt som både den svenska och norska valutan har stärkts mot dollarn. Såg vi denna rotation framför oss även innan senaste dagarnas händelser och vad är främsta faktorerna? 

– På ett sätt har vi väntat på en rotation ut från USA och en försvagning av dollarn i flera år. Amerikanska aktier har varit dyra länge och USD har varit mycket stark. Vi har däremot inte vågat positionera oss för denna USA-försvagning eftersom det behövdes en trigger. Just nu kan det tolkas som att förödmjukelsen av Zelenskyj i Vita huset följt av införandet av tullar mot grannländerna Kanada och Mexiko var en sådan trigger.

I marknadsrapporten framgår det att SPP nu har neutralposition inom samtliga aktiemandat, vad innebär det mer konkret och hur har den förändrats senaste tiden?

– Det betyder förenklat att vi har ungefär lika mycket aktier som referensindex. I SPP Mix50 har vi 51 procent aktier i nuläget. Den lilla övervikten (1 %) som finns gentemot referensindex är i svenska aktier. Detta är dock inte tillräckligt för att vi ska kommunicera något annat än neutralvikt. Som jämförelse hade vi 59 procent aktier i början av februari vilket visar på förändringen som gjorts senaste dryga månaden. 

För Mix 50 är 65 procent aktier maximal övervikt och 35 procent är minsta, vårt mandat är alltså för dessa fonder +-15 procent från referensindex vilket gäller alla våra Mixfonder. Vår syn och allokering går sedan igen genom hela Mixserien och även våra generationsfonder, det är bara referensindexets sammansättning som skiljer sig. 

Generellt pratar man ofta att en gedigen långsiktig strategi skapar utrymme för kortsiktig opportunism. Ni sitter på allokeringsmandat där ni kan öka och minska risken, underlättas ert arbete och långsiktiga värdeskapande av turbulens?

– Strategi (och med det menar jag risknivå som främst är aktieandel i vår fondvärld) är det viktigaste beslut man tar i allt sparande och investering. I Storebrand/SPP säger vi, genom vår standardlösning SPP Spara Säkra, att så länge man har mer än 10 års horisont så rekommenderar vi 80 procent aktier (SPP Mix80). När man har kort horisont rekommenderar vi 20 procent aktier (SPP Mix20). Detta är som nämnt det viktigaste valet, men också ett val man inte ska behöva se över på daglig basis.  

Vår grupp använder mycket av vår tid för att försöka "nudgea" (ge lite extra skjuts) i dessa mixfonder genom att ha lite mer aktier när det går upp och mindre när det går ner. Detta är taktisk allokering. Generellt är ungefär 80 procent av avkastningen i Mix-serien ett resultat av strategi (som man väljer själv genom risknivå), cirka 10 procent är från differensavkastning i underliggande investeringar och cirka 10 procent från taktisk allokering/timing. Jag och vi använder mest tid på taktisk allokering. Målet är att den ska ge en procent (1 %) extra i avkastning per år för fonder i Mixserien. Vi har levererat cirka tre fjärdedelar (ungefär 0,75 %) av detta de senaste 10 åren.

Du har erfarenhet från många marknadsturbulenser historiskt, ser du något som särskiljer denna och som investerare bör tänka på framåt? 

– Det som känns som den stora förändringen denna gång är att "något" har ändrats i det ramverk vi är vana vid att investera inom. Det som verkar vara ändrat är stödet marknaden har från USA. Under de 17 år jag har haft jobbet och under de 30 år jag har följt marknaden har vi hela tiden förhållit oss till ett förutsägbart USA. Det är kanske förståeligt att USA bryr sig mindre om Europa nu än under perioden efter andra världskriget. Då var man rädd för att Europa och stora delar av världen skulle bli "kommunister". Det jag inte helt förstår, trots att jag läser alla dessa amerikanska böcker, är hur ett land som har världens högsta disponibla hushållsinkomst (I genomsnitt) och världens fjärde högsta lönenivå mätt i köpkraft (i genomsnitt) har en så stor andel av befolkningen som känner att de har "förlorat" de senaste 40 åren. Arbetarklassen och nedre medelklassen har fått reducerade möjligheter i USA de senaste 40 åren. Därför röstar de på förändring, och alltså Donald Trump. Givet lönenivån nämnt ovan skulle man tro att det borde vara möjligt att fördela rikedomar lite bättre så att den amerikanska drömmen igen skulle kännas möjlig och uppnåelig för fler amerikaner. Jag tror inte tullar och protektionism är lösningen.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka pengarna du satt in.