Kul att få lyfta er och väldigt rätt i tiden givet senaste veckornas regn av utmärkelser ni är inne i. Det har varit ganska lätt att gå till jobbet senaste tiden?
– Vi är så klart mycket stolta över att ha erhållit dessa utmärkelser vilket är ett kvitto på att vårt dagliga arbete och vår portföljstrategi fungerar väl. Vi är totalt 12 personer, baserade i Stockholm som arbetar med SPP Fastigheters portfölj där ingår bland annat asset management, projekt, transaktion och hållbarhetsarbete. Vi fortsätter i vårt dagliga arbete att följa vår investeringsstrategi och strävar efter att leverera en långsiktigt hållbar avkastning till våra kunder och pensionssparare.
Om vi börjar med avkastningsutmärkelsen från MSCI, vad skulle du säga varit nyckeln i ert arbete för att skapa de resultaten?
– Vår strategi har varit att bygga upp en väldiversifierad fastighetsportfölj med långa stabila kassaflöden med låg volatilitet. För att uppnå de önskade egenskaperna där en stabil avkastning är en viktig faktor har målsättningen varit att sätta samman en Core-portfölj som ger en god stabilitet även i sämre konjunkturer. Skälet till att det är lämpligt att kombinera olika typer av fastigheter i olika delar av landet är att man på så sätt uppnår en riskspridning och en stabilare utveckling då olika fastighetstyper är behäftade med olika typ av risk och påverkas i olika grad av omvärldsfaktorer. Vi har förvärvat välbelägna attraktiva fastigheter inom olika segment. Den kommersiella portföljen inkluderar en diversifierad mix av handel, hotell, kontor och samhällsfastigheter. Utöver detta äger även bolaget bostadsfastigheter. En väsentlig del av den förväntade avkastningen utgöras av förutsägbar direktavkastning, innebärande att hyreskontraktens duration och kvalitet ges stor betydelse. Vi arbetar proaktivt och för dialog med våra hyresgäster i tidigt skede för att minska vakansrisken, vår kommersiella portfölj har en nuvarande vakansgrad på 0,1%. Resultatet från MSCIs jämförelse av portföljer visar att vår portfölj står sig stark även i en sämre konjunktur.
Den andra utmärkelsen gällde hållbarhetsarbetet och kom från branschorganisationen GRESB, hur arbetar SPP fastigheter för att stå ut från mängden inom det området?
– Vi är mycket stolta att för 8:e året i rad erhålla toppratingen fem av fem stjärnor i GRESB:s årliga ESG-bedömning av fastighetsbranschen. Fem stjärnor innebär att vi är bland de tjugo procent bästa portföljerna globalt. Av 119 bolag i norra Europa inom diversifierad portfölj core kniper vi en första plats. Utvärderingen omfattar en mängd olika komponenter och det gäller att förbättra sig från år till år för att behålla sin rating. Det dyker ständigt upp nya regelverk att förhålla sig till så det gäller att ligga i framkant. Kollegorna gör en stabil insats och vi har en gedigen och omfattande hållbarhetsrapportering som även inkluderar bland annat EU-taxonomin. Vår hållbarhetsrapport går att ta del av här.
Under senaste åren har vi sett en utmanande miljö för många börsnoterade fastighetsbolag, har det tvingat er att förändra ert arbete på något sätt?
– Nej, vi har inte behövt förändra vårt arbetssätt. De börsnoterade fastighetsbolagen är belånade och fastighetsaktier beter sig som aktier om än mer volatilt. SPP Fastigheter är obelånade och har haft starka kassaflöden under hela perioden. Den främsta anledningen till att onoterade fastigheter passar bra för institutionella investerare är att korrelationen mellan obelånade, onoterade fastigheter är negativ mot räntor och låg mot aktier. Det är därför livförsäkringsbolag under lång tid adderat onoterade fastigheter till sina portföljer då det ger en bättre riskjusterad avkastning.
Avslutningsvis, vad ser du i spåkulan framåt för trender inom era olika fastighetssegment i portföljen?
– Olika fastighetssegment är förknippade med olika typer av risker och kommer att leverera olika god avkastning under hög- respektive lågkonjunktur. Att även fortsatt investera diversifierat inom olika fastighetssegment med långa hyreskontrakt tror jag kommer att vara en framgångsfaktor. För att nämna ett segment tycker jag investering i vård- och omsorgsboenden är intressant. Demografin pekar på en alltmer åldrande befolkning och därför tror jag att det kommer att vara en god investering både avkastningsmässigt och ur ett socialt hållbarhetsperspektiv.