Vi har sett kraftiga rörelser på räntemarknaderna senaste 2 åren, hur har jobbet varit?
– Det har varit en mycket spännande tid på många sätt. Vi kom från en period där räntorna var mycket låga och gick in i en tid med snabbt stigande inflation. Det har påverkat räntorna över hela löptidskurvan, vilket har ställt höga krav på både analys och anpassningsförmåga. Arbetet har varit intensivt, men det har också öppnat upp möjligheter att vara mer dynamisk i förvaltningen och hitta intressanta investeringslägen.
Hur ser du på miljön just nu, vad påverkar marknaden och hur påverkas SPP:s traditionella förvaltning och dess räntebärande tillgångar enligt dig?
– Räntemiljön är fortfarande präglad av osäkerhet, där inflation, centralbankernas agerande och geopolitik spelar stora roller. Högre räntelägen innebär högre förväntad avkastning i obligationsdelen av portföljen, vilket stärker den långsiktiga avkastningen i SPP:s traditionella förvaltning. Samtidigt kräver det att vi noggrant övervakar duration och kreditrisk i byggstenen.
Valet i USA är över och nu pratas det om Trumpflation. Har det redan hunnit påverka obligationsmarknaderna och vad ser ni för scenario framåt?
– Trumpflationen har till viss del satt sina spår på obligationsmarknaderna, främst genom förväntningar om sänkta skatter och högre skuldnivåer, vilket pressat räntorna uppåt. Framåt ser vi ett scenario där den globala ekonomin påverkas av en mer protektionistisk handelspolitik, vilket kan skapa både volatilitet och möjligheter i ränteförvaltningen. Dock är det viktigt att notera att effekterna kan ta tid att realisera fullt ut på marknaderna.
Hur påverkar generellt geopolitiska händelser och ekonomiska osäkerheter era investeringsbeslut i ränteförvaltningen? Uppstår fler lägen att vara opportunistisk när rörelser uppstår?
– Geopolitiska händelser och ekonomisk osäkerhet påverkar vår ränteförvaltning genom att skapa möjligheter att agera opportunistiskt vid större marknadsrörelser. Exempelvis kan oväntade räntehöjningar eller -sänkningar skapa attraktiva möjligheter inom både stats- och företagsobligationer. Samtidigt arbetar vi med noggranna riskbedömningar för att undvika överexponering i osäkra lägen. Flexibilitet och en diversifierad strategi är avgörande i dessa sammanhang.
Avslutningsvis, räntesänkningar ligger fortsatt inprisat framåt. Vad är långsiktigt normal styrränta enligt dig?
– Riksbanken uppskattar den långsiktiga neutrala räntan till att ligga inom intervallet 1,5–3 %. Min bedömning är att en nivå kring eller strax under 2 % är rimlig för Sverige idag, med hänsyn till det makroekonomiska läget. Utmaningen framåt blir att anpassa sig till förändrade inflations- och tillväxtförutsättningar, vilket kommer avgöra hur snabbt eller långsamt vi når en stabil neutral ränta.